Defensie houdt Vikings in Afghanistan

De Nederlandse militairen in Afghanistan blijven beschikken over de speciale rupsvoertuigen genaamd Vikings die niet bestand zouden zijn tegen bermbommen.

ANP

Demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) is niet van plan ze eerder terug te halen naar aanleiding van een recente aanslag met een bermbom waardoor twee mariniers werden gedood. Dat viel maandag op te maken uit antwoorden van de minister op vragen van VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke.

Bushmaster


De liberaal wilde weten of de Vikings wel geschikt zijn om in te zetten in Afghanistan vanwege het risico van geïmproviseerde explosieven in de grond. De Viking is het nieuwe voertuig van de Nederlandse marine en is voorafgaand aan de inzet in Afghanistan extra beveiligd.

Volgens Ten Broeke zijn zogeheten Bushmasters beter bestand tegen deze bommen en hebben de Britten hun Vikings vorig jaar in de ban gedaan, nadat in deze rupsvoertuigen negen doden waren gevallen.

Tevredenheid


Maar volgens Van Middelkoop gebruiken de Britten de Vikings in Afghanistan nog steeds naar tevredenheid. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie hem gemeld.

De Britten zullen ze blijven gebruiken, omdat het rupsvoertuig operationele voordelen heeft boven andere voertuigen die sterker bepantserd zijn. Eind dit jaar nemen de Britten wel een nieuw type voertuig in gebruik, aldus de bewindsman.

Mix


Van Middelkoop wijst er opnieuw op dat het aan de Nederlandse commandant in Uruzgan is om te bepalen welke voertuigen hij voor welke klus inzet. Daarbij is vaak sprake van een mix van verschillende voertuigen, onder meer om contact te kunnen maken met de bevolking.

Volledige bescherming door bepantsering is niet mogelijk, aldus de minister.

Meer over