NieuwsHelikoptercrash

Defensie houdt helikopters aan de grond na dodelijk ongeluk bij Aruba

Alle Nederlandse defensiehelikopters van het type NH90 worden voorlopig aan de grond gehouden. Bij een ongeluk met zo’n legerhelikopter bij Aruba zijn zondagmiddag (lokale tijd) twee van de vier bemanningsleden om het leven gekomen.

Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, tijdens de persconferentie. Beeld ANP
Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer, tijdens de persconferentie.Beeld ANP

Volgens Commandant der strijdkrachten Rob Bauer ligt het in de rede dat deze toestellen eerst worden onderzocht. Dat onderzoek zou de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) moeten uitvoeren.

Bauer zei maandagochtend vroeg op een persconferentie dat het toestel zondag om 14.30 uur lokale tijd is vertrokken van Aruba, en 12,5 kilometer buiten de kust in zee is gestort. De twee andere bemanningsleden raakten gewond, maar niet ernstig.

Maandagmiddag maakte Defensie bekend dat de zwarte doos van het toestel is geborgen. De vluchtrecorder kan worden gebruikt voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk. Zo’n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd.

De omgekomen bemanningsleden zijn een man een een vrouw: de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Nadat de twee slachtoffers uit het toestel werden gehaald, is nog gepoogd om ze te reanimeren.

De locatie van de crash. Beeld
De locatie van de crash.

Patrouillevlucht

Het ongeluk gebeurde tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht. Het betrof een helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen. De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis. De Zr.Ms. Groningen krijgt ondersteuning van een kustwachthelikopter en een duikteam van Defensie om de NH90 te bergen.

Minister van Defensie Ank Bijleveld reageert geschokt op het overlijden van twee militairen bij het helikopterongeluk in de buurt van Aruba. Ze spreekt op Twitter van een verschrikkelijk bericht. ‘Mijn medeleven gaat uit naar hun naaste familie. Wij zijn allemaal diep geraakt.’ Op defensie.nl is een condoleanceregister voor de omgekomen militairen geopend.

Meer over