Defensie: geen extra Bushmasters naar Uruzgan

Het ministerie van Defensie is niet van plan extra Bushmasters naar Uruzgan te sturen om militairen beter te beschermen tegen bermbommen.

ANP

De militaire vakbonden willen dat er meer van dit soort speciaal gepantserde patrouillevoertuigen naar de Afghaanse provincie gaan.

De bonden deden die oproep zondag, een dag nadat in Uruzgan twee mariniers om het leven waren gekomen nadat hun Viking-rupsvoertuig op een bermbom was gereden. Een woordvoerder van het ministerie noemde het maandag ‘onkies’ en heel vervelend dat de bonden deze discussie op juist dit moment weer beginnen.

Hij wees erop dat de militairen altijd in een combinatie van zware en lichtere voertuigen op pad gaan, mede om beter contact te kunnen maken met de bevolking. Een commandant neemt elke keer weer een besluit over die samenstelling, afhankelijk van de aard van een operatie. Veel activiteiten in Uruzgan zijn erop gericht om de zichtbare aanwezigheid in het gebied te vergroten. Dat gold ook voor de operatie waarbij de twee mariniers zijn gesneuveld.

Volgens de woordvoerder van Defensie is het niet mogelijk de missie in Uruzgan goed te volbrengen als militairen alleen maar in een Bushmaster rondrijden. Bovendien heeft elk voertuig voor- en nadelen. Zo zijn de Vikings, die extra verstevigd zijn voor de inzet in Uruzgan, flexibeler maar kwetsbaarder dan de Bushmasters.

Sommige Bushmasters hebben ook grijparmen met sensoren, waarmee militairen explosieven kunnen opsporen en uitgraven zonder dat ze uit hun voertuig hoeven te komen. Volgens Defensie is het aantal zogeheten geïmproviseerde explosieven (IED's) de laatste weken toegenomen. Die trend past bij het jaargetijde. Tegenstanders zijn actiever, omdat de wegen na de winter begaanbaarder worden en omdat ze de aanstaande opiumoogst willen beschermen.

Meer over