Deense ploeg haalt beste uit Tomasson naar boven

Van Persie en Kalou zijn Gr nkjaer en Rommedahl, Sand is Van Hooijdonk en Tomasson is Tomasson. Zie hier aanvallend Feyenoord, gekopieerd naar aanvallend Denemarken....

Welke ploeg het origineel is, doet niet terzake. Ze zijn ook geen vruchten van naäperij, maar bedenksels van een trainer, Van Marwijk of Olsen, vaklieden met een voorliefde voor de aanval en een gedeeld geloof in Tomasson, de aanvaller die zijn loopbaan bij Feyenoord afsloot met de UEFA Cup en die zijn goede vorm meenam naar het WK.

Denemarken won op een drukkende middag in Ulsan met 2-1 van Uruguay en plaatste zich aan kop van de groep met wereldkampioen Frankrijk. Tomasson maakte beide doelpunten en straalde de gelukzaligheid uit die hem ook bij Feyenoord tekende.

Onverstoorbaar in zijn clichés: 'Dit is briljant, ik ben heel gelukkig en enorm in vorm.'

Hoewel het spel minder frivool oogt dan vroeger, toen de Denen de bijnaam Danish Dynamite verwierven, riep de ploeg in het Munsu Stadion qua aanvalslust herinneringen op aan het vroegere elftal met Olsen (Morten) en Olsen (Jesper), Arnesen, Lerby, Larsen, later Michael Laudrup en, weer later, broer Brian.

De wedstrijd in Zuid-Korea was een gevecht tussen Europees en Zuid-Amerikaans aanvalsspel, want Uruguay is geen ploeg meer van slagers, van mannen met baarden die over het veld trekken als jagers over de pampa's. Recoba, de spelmaker met het gouden linkerbeen, is soms als het minder talentvolle broertje van Maradona, hoewel zijn conditie door blessures is gesloopt.

Silva is een spectaculaire spits, die na een flinke tik op de enkel bijna onzichtbaar werd.

Tomasson is het prototype van Noord-Europese efficientie. Hij gaat negentig minuten tekeer, alsof hij geen lang seizoen achter de rug heeft.

'Wij spelen al twee jaar zo', zegt Olsen na afloop, alsof hij duidelijk wil maken dat spel met aanvallers op de flanken voor hem niets bijzonders is. Olsen is altijd een protagonist van aanvallend spel geweest. Hij was blij toen hij Duitsland (FC Köln) in 1997 kon inruilen voor Nederland (Ajax), waar hij zijn ideeën kon uitleven. In Duitsland, zo zei hij meer dan eens, telde alleen het resultaat. Later merkte hij trouwens dat het bij Ajax niet veel anders is.

Met gepaste trots stelt hij dat Denemarken het enige land is op het WK dat met echte vleugelspitsen speelt. Nog niet alle landen zijn in actie geweest, zijn stelling is dus nog niet helemaal te verifiëren, maar een ding is zeker: Nederland kan in ieder geval niet het tweede land zijn.

Rommedahl en Gronkjaer zijn de opgevoerde brommers op de vleugels die veelvuldig wisselen van flank. Het is jammer dat ze soms over niet veel méér dan snelheid beschikken, anders zou de Deense ploeg nog gevaarlijker zijn. Sand is het aanspeelpunt. Tomasson, de man met de onzichtbare zuurstoffles op de rug, zwerft over het veld en duikt in gaten.

Met zoveel aanvallers is het pure noodzaak twee correctors op het middenveld te laten heersen. Bij Feyenoord waren dat Bosvelt en Paauwe. Later, toen Paauwe een plaats kreeg in de defensie, legde Van Marwijk het accent iets anders en koppelde hij Bosvelt aan Ono. Denemarken heeft Gravesen en T fting, twee kalende, nietsontziende mannen die, als ze een oordopje zouden indoen, tot het korps beveiligingsmensen van politici konden toetreden.

Olsen: 'Ik denk dat het WK in Frankrijk en het EK in Nederland en België al veel offensief voetbal te zien hebben gegeven, met goede publiciteit voor de sport. Als je de eerste wedstrijden van het WK in ogenschouw neemt, mag je de voorzichtige conclusie trekken dat die lijn zich voortzet, hoewel er natuurlijk ook matige duels zullen zijn. Het belangrijkste is dat beide ploegen wilden aanvallen.'

Denen en Nederlanders lijken op elkaar, qua instelling. Aanvoerder Heintze, vervangen omdat hij in de rust al twee kilogram kwijt was, Rommedahl en bankzitter B gelund spelen bij PSV, Gr nkjaer, hulptrainer Laudrup en bondscoach Olsen werkten bij Ajax, Tomasson ruilt Feyenoord voor AC Milan.

En inderdaad, hij nam zijn vorm mee. Zijn eerste doelpunt valt vlak voor rust, na een een schitterende combinatie met Gr nkjaer. Zeven minuten voor tijd kopt hij de bal gecontroleerd, via de onderkant van de lat, binnen na een voorzet van J rgensen, de invaller voor Gr nkjaer. Ook J rgensen is zo'n dribbelaar, net als een andere bankzitter L venkrands.

'Technisch en tactisch spelen we mooi combinatievoetbal', zegt Olsen. 'Dat Jon Dahl fantastisch in vorm is, was me al opgevallen tijdens de trainingen.'

En Tomasson zelf: 'Voor zo'n klein land hebben we een heel goed elftal. Het enige probleem is dat we blessures van belangrijke spelers niet kunnen opvangen.'

Net als Olsen blijft Tomasson Frankrijk daarom de favoriet noemen voor de eindzege in de groep. Denen zijn ook slim.

Meer over