Deen Kristensen ongenaakbaar in de 24 uursrace van Le Mans

Tom Kristensen heeft met de Italiaan Rinaldo Capello en de Japanner Seiji Ara de 24 uursrace van Le Mans gewonnen....

ANP

Het was zijn vijfde achtereenvolgende zege in deze befaamde Franse uithoudingsproef, een record, en de zesde in totaal. Dat laatste heeft alleen de Belg Jacky Ickx gepresteerd in de periode 1969-1982. De Brit Derek Bell staat op vijf. De overige ereplaatsen waren zondag ook voor Audi, dat vorig jaar de eer liet aan dochteronderneming Bentley, maar wel met Kristensen aan boord.

Jan Lammers (Racing for Holland) was de beste Nederlander. De Zandvoortse routinier finishte met zijn copiloten Chris Dyson en Katsumoto Kaneishi in zijn Dome Judd-bolide als zevende. Hij reed 34 ronden minder dan de winnaar. Peter Kox eindigde in zijn Ferrari als elfde, Tom Coronel werd in de tweede wagen van Racing for Holland negentiende.

De langeafstandsrace, die zondag 190.000 toeschouwers trok, was tot het einde toe spannend en werd beslist in de 'eindsprint'. Het Britse Audi-team van Johnny Herbert, die het veld lang aanvoerde, eindigde in dezelfde ronde (de 379ste) als Kristensen en de zijnen, die 's ochtends om half zeven pas de kop overnamen. Het verschil was uiteindelijk maar 41,354 seconden.

De Fin JJ Lehto, die met Marco Werner en Emmanuele Pirro de derde plaats in de eindrangschikking opeiste, had elf ronden achterstand.Dat kwam vooral doordat Lehto op een olieplas de controle verloor en van de weg afschoof. Dat kostte hem 40 minuten.

Duncan Huisman is zondag als tweede gedigd bij de 24-uursrace op de Ngring. De Nederlandse autocoureur had met zijn Amerikaanse teamgenoot Boris Said een ronde achterstand op het vierkoppige team van de Duitser Hans-Joachim Stuck.

De nummers en twee uit het klassement reden in een BMW M3. Huisman en Said kregen tijdens de race ook nog ondersteuning van Stuck en diens Portugese ploeggenoot Pedro Lamy.

De 32e editie editie van de race in de Eifel trok 220.000 toeschouwers. Het team van Stuck reed in 24 uur 143 ronden. Patrick Huisman belandde met zijn team net naast het podium.

Meer over