Deelnemers van de handelsmissie naar China geven hun eigen draai aan adviezen van het ministerie

Prime Vision, een van de 165 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die deze week op handelsmissie zijn in China, neemt de waarschuwingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken uiterst serieus, zegt een woordvoerder. ‘Wij hebben de adviezen opgevolgd omdat we absoluut geen risico willen lopen dat iets in andere handen valt’. De medewerker van Prime Vision die nu in China verblijft, gebruikt een andere telefoon en een nieuw e-mailadres dat speciaal voor deze reis is aangemaakt.

Rens Blom
Een kind klimt op een reuzentoetsenbord in een Chinees winkelcentrum. Beeld Reuters
Een kind klimt op een reuzentoetsenbord in een Chinees winkelcentrum.Beeld Reuters

Het ministerie raadt de deelnemers aan hun eigen telefoon niet aan te zetten in China maar in plaats daarvan een lokaal mobieltje met prepaid simkaart te kopen en die bij vertrek uit China te vernietigen. Een woordvoerder van de Wageningen University & Research (WUR), ook deelnemers aan de handelsmissie, heeft dat advies niet opgevolgd. In China neemt hij gewoon zijn Nederlandse telefoon op: ‘Mijn telefoon van de universiteit heb ik bewust thuisgelaten. Ik heb mijn eigen BlackBerry mee, die is iets beter beveiligd. Ik heb ook mijn werklaptop niet mee, alleen mijn privélaptop. Daar staan geen belangrijke documenten op. ’ De ministeriële tip om een VPN-dienst te gebruiken om het internetverkeer vanaf een laptop en telefoon te versleutelen, heeft hij wel in acht genomen.

Bamboebedrijf Moso is niet mee op handelsmissie, maar is al meer dan twintig jaar in China actief. Directeur Arjan Veltman maakt zich niet zo druk over de waarschuwingen van het ministerie. ‘Ik ben niet bang dat de overheid mij digitaal bespioneert als ik in China ben. Wij zouden zulke adviezen niet opvolgen, denk ik’, vertelt hij.

Een aantal van de deelnemende bedrijven wil niets kwijt over het wel of niet overnemen van de veiligheidsinstructie. ‘Wij doen geen mededelingen over eventuele veiligheidsmaatregelen rondom de handelsmissie en hoe wij daarmee omgaan’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. Of topman Roger van Boxtel dezer dagen een andere telefoon gebruikt, is dus onduidelijk.

Netherlands Maritime Technology (NMT), de belangenbehartiger voor de Nederlandse maritiem-technologische sector, wist niet van de spionagewaarschuwingen af. In oktober staat een eigen handelsmissie naar China gepland, vertelt NMT-directeur Roel de Graaf. ‘Wij hebben onze leden altijd gewaarschuwd dat er wordt meegekeken op het internet, dat staat ook in de voorschriften van de Rijksvoorlichtingsdienst. In de voorbereidingen op onze missies kijken we altijd waar bedrijven op moeten letten. Naar aanleiding van dit nieuws gaan we rond die tijd extra controleren.’

Experts leggen uit hoe China je laptop leeghaalt - en hoe je je daartegen kunt wapenen

Nederlanders die naar China reizen, moeten alleen laptops en smartphones meenemen waarop geen gevoelige data staan. Anders lopen ze het risico dat hun apparaat op afstand wordt leeggetrokken. Experts leggen uit hoe je data worden ontfutseld. En wat je ertegen kunt doen.

Meer over