Deel van Europa getroffen door hitte

De aanhoudende hitte in grote delen van Europa heeft in diverse landen grote watertekorten en droogte veroorzaakt...

In Italië bevinden de rivieren zich door een gebrek aan regen en smeltwater op een historisch dieptepunt. Ook het peil van de Italiaanse meren daalt schrikbarend, met centimeters per dag. Daarnaast loopt volgens minister van Volksgezondheid Franceso Storace de gezondheid van een miljoen Italianen gevaar door de aanhoudende hittegolf. Acht mensen zouden al zijn omgekomen.

In Parijs zijn dinsdag zeker twee mensen (van 81 en 95 jaar) overleden door de hitte. Veel Fransen vrezen dat de situatie erger wordt dan in 2003, toen 15 duizend vooral bejaarde hittedoden vielen.

Spanje beleeft ongekende droge tijden. Het langdurig uitblijven van regen, onttrekking van watervoorraden voor landbouw en toerisme en klimaatveranderingen hebben al tot een ‘verwoestijning’ van delen van Valencia, Murcia en de Canarische Eilanden geleid.

Veel Spaanse waterreservoirs zijn leeg of bijna leeg en het waterpeil in de rivieren is laag. Koortsachtig werken Spaanse wetenschappers aan de bouw van een high-tech regenfabriek. De installatie moet kunstmatig regen produceren voor streken aan de Middellandse Zee. Daarnaast wil de regering ongebruikte kanalen heropenen en meer verbindingen aanleggen tussen rivieren en reservoirs elders in het land.

In Portugal heeft tweederde van het land last van watertekort. Volgens sommige Portugese functionarissen steelt Spanje water van zijn buurland: veel bronnen van Portugese rivieren liggen in Spanje. De grootste probleemgebieden zijn de zuidelijke Alentejo en de toeristische Algarve.

Meer over