Deel UMP hoopt op politieke comeback Sarkozy

'Dit is niet mijn terugkeer in de politiek', zei Nicolas Sarkozy toen hij maandag arriveerde bij het hoofdkwartier van zijn partij, de UMP. De Franse oud-president werd verwelkomd door enkele honderden aanhangers, alsof hij een verkiezingsbijeenkomst bezocht. Voor de Franse media was er maar één conclusie mogelijk: Sarkozy is nog altijd de grote patron van rechts.

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - Zijn partij verkeert in staat van ontreddering. Een partij zonder geld, zonder overtuigende leider en zonder koers. Steeds luider klinkt de roep om de verlosser: Nicolas Sarkozy. Toch was het Sarkozy die de problemen van de UMP juist vergrootte. Vorige week oordeelde de Constitutionele Raad dat hij in zijn campagne van 2012 te veel geld uitgaf, oneerlijk declareerde en het presidentschap heeft misbruikt om campagne te voeren. Daardoor loopt de UMP een staatsbijdrage mis van 11 miljoen euro, de helft van de campagnekosten, terwijl de partij al worstelt met een schuld van 55 miljoen euro. Kortom: Sarkozy verloor vorig jaar niet alleen de verkiezingen, hij voerde zijn partij daarbij ook naar de rand van een faillissement.

De affaire bracht echter een golf van sympathie voor de ex-president teweeg. Net als Sarkozy zelf zien de meeste aanhangers het strenge vonnis als een politiek gemotiveerde actie. Vrijdag vroeg partijleider Jean-François Copé alle leden en sympathisanten de UMP financieel te steunen. De bedelactie - in de media tot 'Sarkothon' gedoopt - kende een vliegende start. Gisteren was al meer dan 2,3 miljoen euro opgehaald.

Sarkozy verscheen maandag zelf met een cheque van 7.500 euro - het wettelijk toegestane maximum - om de actie te steunen. Zijn bezoek aan het hoofdkwartier bracht media en aanhangers in staat van grote opwinding. Sarkozy is terug! Hoe bescheiden ook, het was zijn eerste politieke daad sinds zijn nederlaag in 2012. Door velen werd het opgevat als een teken: de messias zal zich kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen van 2017. 'Geconfronteerd met tegenslag vindt de familie zich terug rond de gids Sarkozy', zei UMP-afgevaardigde Geoffroy Didier. Ter ondersteuning van de ex-president organiseerde de rechtervleugel van de UMP zaterdag een 'viooltjesfeest'; het viooltje was het symbool van de bonapartisten die Napoleon opwachtten na zijn terugkeer uit ballingschap op Elba.

Zal ook de hedendaagse kleine keizer zijn comeback maken? Na zijn nederlaag verklaarde Sarkozy dat hij de politiek definitief zou verlaten. Carla Bruni zei haar echtgenoot aan zijn woord te zullen houden, op straffe van echtscheiding. Bij de UMP vochten Jean-François Copé en François Fillon een bloedige strijd om het vrijgekomen leiderschap uit. Copé won, maar kan vooralsnog niet overtuigen. Dat is ook lastig, zolang Sarkozy's schaduw boven de UMP zweeft.

Gisteren sprak de oud-president vrome woorden: 'U kunt op mij rekenen als dat nodig is. Maar het is onfatsoenlijk om over de presidentsverkiezingen te spreken, terwijl de Fransen zo lijden.' Waarschijnlijk zal Sarkozy zo lang mogelijk wachten met zijn terugkeer. Eerst moet de tijd het werk doen. Hoe slechter het met Frankrijk gaat, hoe luider de roep om zijn comeback zal klinken. 'Sarkozy moet een symbool van redding blijven', aldus Didier.

Het lijkt een even simpele als doeltreffende strategie. Maar de nadruk op het verlossend leiderschap van Sarkozy staat een grondig debat over de koers van de partij in de weg, vinden veel commentatoren. Iedereen die in de ban is van de 'sarkonostalgie' lijkt vergeten dat hun grote held in 2012 verloor van Hollande, toch geen ijzersterke tegenstrever, terwijl heel Europa zich juist naar rechts bewoog.

De UMP worstelt met een typisch probleem van een centrumpartij. Als zij te veel naar het midden beweegt, verliest zij aan het Front National. Als zij te scherp naar rechts koerst, zoals Sarkozy in 2012 deed, lopen de kiezers in het midden weg. Een charismatisch leider kan zulke verschillen overbruggen. Nicolas Sarkozy dus, volgens UMP-afgevaardigde Guillaume Peltier 'de enige die onze politieke familie naar de overwinning kan voeren'.

Toch is het de vraag hoe breed het enthousiasme voor Sarkozy buiten de UMP gedeeld wordt. Volgens een enquête van de Journal de Dimanche zou nu 40 procent van alle Fransen blij zijn met een comeback van 'Sarko'.

undefined

Meer over