Debutant kan geduldig plaats nemen in de door Nijdam op gang gebrachte TVM-trein Blijlevens snoert met tactisch meesterwerk alle critici de mond

De langste etappe van de 82ste Tour de France, een rit over 261 kilometer van Fécamp naar Duinkerken, werd gisteren gewonnen door een van de jeugdige debutanten uit het peloton....

Van onze verslaggever

Wybren de Boer

DUINKERKEN

Al in Longueil, pas vijftig kilometer na het vertrek, trof Blijlevens de eerste voorbereidingen voor zijn machtige jump. Amper had het peloton de spieren warm gedraaid of de sprinter van TVM vroeg zijn mecaniciens een nieuw achterwiel, één waarop een elfje was gemonteerd. Gecombineerd met de 53 tandjes op het voorblad ontstond aldus het werktuig, waarmee topsprinters tegenwoordig te werk gaan.

Het monsterverzet kwam goed van pas in de finale. Daarin schoven alle gerenommeerde spurters naar voren, onder wie Jalabert, Zabel, Svorada, Moncassin, Ludwig, Abdoesjaparov en Cipollini. Laatstgenoemde won reeds twee eindsprints deze Tour. In het rechtstreekse duel met de Toscaan gold Blijlevens als outsider. Cipollini is de enige topsprinter die zich nog nooit door de Brabander liet overmeesteren.

De TVM-trein werd op gang gebracht door Jelle Nijdam, die eerder zelf een poging had ondernomen uit de meute te ontsnappen. Op tien kilometer van de aankomst kreeg hij drie renners mee, Bruyneel, Berzin en Moreau, maar het avontuur duurde niet langer dan anderhalve kilometer. Ook Bugno deed een vergeefse poging solo te finishen.

Vervolgens zette Nijdam zich opnieuw op kop van het peloton, met Blijlevens als geduldig speerpunt in zijn schaduw. Als een geoliede estafetteploeg voerden achtereenvolgens Hoffman, Den Bakker en Skibby het tempo op. De formatie van Cipollini, Mercatone Uno, kreeg geen kans het initiatief over te nemen.

In de laatste kilometer toonde Blijlevens zich behalve uitermate koelbloedig ook in tactisch opzicht al vergevorderd in het sprintmetier. Hij koos het wiel van Abdoesjaparov, die in de voorgaande dagen tweemaal geklopt was door Cipollini. In Abdoesjaparov vond Blijlevens derhalve een getergde en op revanche beluste gangmaker.

De Oezbeek loerde op zijn beurt in de rug van Cipollini. Op ruim tweehonderd meter van de eindstreep sprong 'Abdoe' van zijn rivaal weg en Blijlevens gleed zichtbaar moeiteloos in de slipstream mee. Op de versnelling die Blijlevens vervolgens nog uit de benen perste, hadden zowel Abdoesjaparov als Cipollini geen antwoord. Zij werden ook nog voorbij gestreefd door Svorada, Zabel en Moncassin.

Abdoesjaparov en Cipollini verspeelden eerder op de dag al een deel van hun energie in de tussensprints. Die zijn van belang in de strijd om de groene trui, een klassement dat momenteel wordt aangevoerd door Cipollini. Beide rivalen schreef een tussensprint op hun naam. De derde werd gewonnen door de Canadees Bauer. Die dankte de bonificatieseconden aan een korte ontsnapping samen met de Italiaan Loda.

De slotfase was hectisch. In de buitenwijken van Duinkerken zorgden enkele scherpe bochten voor valpartijen. Jacky Durand en Armand de las Cuevas, beiden van de Castorama-ploeg, maakten een forse buiteling, maar konden hun weg toch vervolgen. De verraderlijke knik op de boulevard, het decor van de aankomst, kwam het peloton schadevrij door.

Meer over