Debutant De Boom helpt PEC met assist aan zege in Tilburg

PEC Zwolle heeft zaterdag zijn positie in de subtop verstevigd met een overwinning bij Willem II. In een matige vertoning kopte Tomas Necid een kwartier voor tijd het enige doelpunt binnen (1-0). De Zwollenaren staan in afwachting van Feyenoord-AZ zondag en PSV-Feyenoord woensdag zelf even op de derde plaats. Willem II is elfde.

null Beeld anp
Beeld anp

In een matte eerste helft hadden de Tilburgers een licht overwicht, maar kansen waren schaars. Samuel Armenteros liep na een kwartier langs de Zwolse defensie en schoot op de benen van doelman Warner Hahn, terwijl Ben Sahar net tekortkwam op een lange bal van Mitchell Dijks. De eerste grote kans van PEC Zwolle kwam pas na dik een half uur, toen Necid uit een hoekschop net naast kopte. Kort daarna vloog een afstandsschot van Armenteros een metertje naast.

Trainer Ron Jans probeerde met het in de rust vervangen van Wout Brama ten gunste van eredivisiedebutant Max de Boom in de tweede helft meer grip op het duel te krijgen. Dat lukte aanvankelijk maar matig, want Willem II bleef de iets betere ploeg en beide teams bleven moeite hebben om kansen te creëren. Verder dan een rollertje op doel of een hoekschop die in handen van de doelman belandde kwamen beide ploegen niet. Zwollenaar Mustafa Saymak bracht doelman Kostas Lamprou nog even in gevaar met een onverwacht dalend schot.

Het inbrengen van De Boom wierp een kwartier voor tijd toch z'n vruchten af. De 18-jarige aanvaller gaf op rechts voor op Necid, die mooi in de verre hoek kopte. Een slotoffensief van de thuisploeg kwam nauwelijks van de grond, waarmee de bezoekers de drie punten vrij simpel veilig konden stellen. Alleen Robbie Haemhouts (kopbal in handen van Hahn) en Frank van der Struijk (schot in zijnet) kwamen nog enigszins in de buurt van een doelpunt. Tegenslag was er halverwege de tweede helft nog geweest voor Zwolle, dat Ryan Thomas geblesseerd zag uitvallen.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over