Debat ruzie politie-OM uitgesteld

Het spoedebat dat de Tweede Kamer wil houden over de ruzie tussen de politietop en de baas van het Openbaar Ministerie De Wijkerslooth wordt uitgesteld....

Reden voor het uitstel is dat minister Donner van Justitie volgende week geen tijd heeft in verband met een bezoek aan de VS. Bovendien geeft dat minister Remkes van Binnenlandse Zaken meer ruimte om crisisoverleg te houden met alle betrokkenen.

Donderdag werd via een interview in de Volkskrant met de vertrekkende Amsterdamse hoofdcommissaris Kuiper duidelijk dat er grote wrevel bestaat tussen de politietop en De Wijkerslooth.

Als gevolg van de rel besloot Remkes tot een crisisberaad waarvoor Donner, het college van procureurs-generaal, een delegatie van de korpsbeheerders en een delegatie van de politiechefs zijn uitgenodigd. Wanneer het beraad plaatsvindt is nog onduidelijk.

Kuiper werd donderdag direct op de vingers getikt door de Amsterdamse burgemeester Cohen na een telefoontje van Remkes. Ook de opvolger van Kuiper, de Groningse hoofdcommissaris Welten, werd op verzoek van de minister door zijn korpsbeheerder Wallage op het matje geroepen. Welten had eerder soortgelijke kritiek geuit op De Wijkerslooth.

D66-fractievoorzitter Dittrich, die aanvankelijk het debat al volgende week wilde houden, voelt er evenals de meeste fracties niet veel voor om alleen met Remkes te debatteren. De kans bestaat dat er dan een 'schimmenspel' ontstaat omdat Remkes niet bevoegd is voor het OM, aldus Dittrich.

Meer over