Debat over nut multiculti festival

Leiden multiculturele festivals alleen maar de aandacht af van de wereldellende: aanhoudende armoede, groeiende ongelijkheid en vervuiling van het milieu?...

Jan Drissen organisator van Festival Mundial en Lou Keune onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg kruisen erover de degens in het zomernummer van Internationale Samenwerking, het maandblad over ontwikkelingssamenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Drissen draagt zijn festival bij aan mondiale bewustwording; 80 procent van de bezoekers zegt aan het denken gezet te worden. Daaronder bevinden zich ook veel jongeren. Bovendien laat het festival zien dat cultuur belangrijk is als bindmiddel en als instrument voor economische ontwikkeling. De laatste editie vond eind juni plaats.

Keune, die zelf bezoeker is van Festival Mundial, denkt echter dat de gezelligheid van multiculturele festivals ons in slaap sust. Die festivals doen ons vergeten dat we medeverantwoordelijk zijn voor misstanden in de wereld. Vooral nieuwe bezoekers aan die festivals zouden volgens Keune wel eens een verkeerd beeld kunnen krijgen; toerisme is voor ontwikkelingslanden bijvoorbeeld lang niet altijd een goede zaak.

In een andere vorm wordt de discussie elders in het tijdschrift nog eens dunnetjes overgedaan. Studenten van de Vrije Universiteit onderzochten hoe jongeren ertoe overgehaald kunnen worden om geld te doneren aan goede doelen. Een positieve campagnetoon blijkt lang niet altijd te werken. 'Ga voor negatief', luidt het advies van een van de studenten aan de marketingteams van ontwikkelingsorganisaties. Dan grijpt de jongere het snelst naar zijn portemonnee.

Meer over