Dean zet koers richting Kaaimaneilanden

Orkaan Dean, de eerste van het Atlantische seizoen, heeft zondag schade aangericht langs de zuidkust van Jamaica en vervolgens koers gezet in de richting van de Kaaimaneilanden, waar hij later maandag wordt verwacht...

AP

Het orkaancentrum in Miami stelde zijn eerdere voorspelling bij en meldde dat Dean mogelijk pas voorbij de eilandengroep zal aanzwellen tot een orkaan van de vijfde en hoogste categorie en dat het oog van de storm net ten zuiden van de eilanden zal passeren. De regering waarschuwde de bevolking dat Dean met een voorspelde dertig centimeter neerslag niettemin een serieus gevaar vormt. Op 1.500 na werden alle toeristen zondag al van de eilanden geëvacueerd en maandag werden twee Britse marineschepen verwacht om eventueel noodzakelijke assistentie te bieden.

Jamaica ontsprong de dans zondag grotendeels doordat Dean het eiland slechts schampte. Er werden geen slachtoffers gemeld, maar wel waaiden bomen om, werden daken van huizen gerukt en veranderden wegen in rivieren vanwege de vele neerslag. Bij een winkelcentrum in het binnenland kwam het tot een vuurgevecht tussen de politie en plunderaars, maar ook daarbij vielen geen gewonden.

Ramkoers Dean
Na de Kaaimaneilanden zet Dean zijn ramkoers voort richting het Mexicaanse schiereiland Yucatan, waar hij maandagavond als een storm van de vijfde categorie met windsnelheden tot 260 kilometer per uur aan land kan komen. De toeristenindustrie is daar nauwelijks bijgekomen van orkaan Wilma, die in 2005 in Cancun huishield. Sindsdien is een aantal toeristencentra een paar honderd kilometer zuidelijker uit de grond gerezen, precies op de plek waar Dean nu op af stevent.

Reizigers die hoopten een plaats te bemachtigen op een van de laatste vluchten uit het gebied, brachten de nacht door in de gangen en terminals van de luchthaven van Cancun. Duizenden toeristen zijn inmiddels geëvacueerd en ook laaggelegen eilanden zoals Isla Mujeres werden uit voorzorg ontruimd.

Texas
Ook in de Amerikaanse staat Texas maakt men zich op voor een treffen met Dean, hoewel diens grillige koers lastig te voorspellen valt. De tropische storm Erin hield daar vorige week huis. Zelfs als Dean rond donderdag niet frontaal op de Texaanse kust botst, kunnen de buien die aan de flanken van de orkaan voorkomen vanwege de reeds verzadigde grond opnieuw voor overstromingen zorgen. Er werden de noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een spoedige evacuatie en om een eventuele noodsituatie het hoofd te bieden.

Dean heeft in het Caribisch gebied tot dusver acht levens geëist. De slachtoffers vielen op St. Lucia, Dominica en Martinique.

De boulevard langs de zee in de Jamaicaanse hoofstad Kingston dreigt onder water te lopen. De orkaan Dean heeft het eiland zondag bereikt. (AP) Beeld AP
De boulevard langs de zee in de Jamaicaanse hoofstad Kingston dreigt onder water te lopen. De orkaan Dean heeft het eiland zondag bereikt. (AP)Beeld AP
Meer over