Deal over Griekenland wint het van angst voor crisis VS

Stemming

Opluchting over de Griekse deal won het dinsdag op de Europese beursvloeren van de angst voor de dreigende begrotingscrisis in de Verenigde Staten. De winsten werden deels ingeleverd door oplopende verliezen in het eerste handelsuur op Wall Street, maar daarna hervonden de Europese graadmeters de weg omhoog.

Indices

De AEX-index sloot 0,6 procent hoger op 332,92 punten en de Midkap-index van middelgrote bedrijven steeg 0,6 procent tot 519,58 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt en Londen wonnen respectievelijk 0,2 en 0,6 procent, terwijl de CAC 40 in Parijs onveranderd sloot. In New York eindigde de Dow-Jonesindex 0,69 procent lager op 12.878,13 punten.

Sterkste stijger

In de AEX deed SBM Offshore goede zaken. De maritiem dienstverlener was de sterkste stijger met een winst van bijna 3 procent. Het aandeel profiteerde van een adviesverhoging door Barclays. Ook zijn volgens analisten van KBC Securities de problemen van SBM Offshore bij het boorplatform Yme minder groot dan gedacht.

Baggeraar

Boskalis won 1,9 procent. De baggeraar die maandag een overnamebod van 682 miljoen euro op Dockwise had uitgebracht, heeft zich al verzekerd van 61 procent van de aandelen van de maritiem dienstverlener.

Telecom

KPN kreeg daarentegen een flinke tik. Het telecomaandeel verloor 5,7 procent na negatieve rapporten van JPMorgan en Moody's. De kredietbeoordelaar gaat ervan uit dat de Europese telecomconcerns het volgend jaar opnieuw moeilijk zullen krijgen.

Spaanse banken

La Caixa, de op twee na grootste bank van Spanje, staat op het punt om de genationaliseerde Banco de Valencia over te nemen. Uit een onderzoek naar de weerbaarheid van de banken in het geval van een scherpe economische neergang kwam naar voren dat Banco de Valencia 3,5 miljard euro aan haar kapitaalbuffer moet toevoegen.

Voeding

De Amerikaanse producent van voorverpakte levensmiddelen ConAgra Foods neemt voedselproducent Ralcorp Holdings over voor 5 miljard dollar (3,8 miljard euro). Door de transactie ontstaat een levensmiddelenfabrikant met een omzet van 18 miljard dollar (bijna 14 miljard euro) en meer dan 36 duizend werknemers.

undefined

Meer over