Deal breekt coalitie op in peiling

Regeringspartijen PvdA en VVD verliezen opnieuw terrein in de peiling van Maurice de Hond. Ze leveren allebei een virtuele Kamerzetel in, zo blijkt vandaag.

Mark Rutte (L) en zijn collega Diederik Samsom Beeld ANP
Mark Rutte (L) en zijn collega Diederik SamsomBeeld ANP

Dat hebben de partijen volgens De Hond te danken aan een impopulaire ruil, die deze week werd beklonken. De VVD gaf de strafbaarheid van illegaliteit op, de PvdA gunde de VVD een verlaging van de belasting voor de middeninkomens. Dat valt niet best bij de kiezers; slechts 20 procent van de Nederlanders vindt de deal positief.

De PvdA staat met de 10 resterende zetels in de peiling opnieuw op een historisch dieptepunt. De VVD zou nu 20 zetels krijgen. De profiteurs zijn de PVV en D66, die beiden een zetel erbij krijgen. D66 zou de grootste partij worden met 26 zetels, gevolgd door PVV (24), SP (22) en CDA (21). De VVD en PvdA zouden nu dus de vijfde en zesde partij van het land worden.

De Hond bevroeg de geënquêteerden ook over het salaris van de koning. PvdA-Kamerlid Jan Vos zei deze week dat wat hem betreft Willem-Alexander flink inlevert, maar daar is slechts 31 procent van de ondervraagden ook voorstander van. Wel vindt 69 procent dat hij belasting moet betalen.

Ook vindt het grootste deel van de ondervraagden dat het overvallen juwelierspaar uit Deurne niet moet worden vervolgd, mochten zij de twee overvallers hebben gedood. Tegelijk vindt de helft van de ondervraagden wel dat ze moeten worden veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Meer over