Dead Snow, Sense and Sensibility, Rush Hour 2

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Dead Snow (Tommy Wirkola, 2009)
RTL7, 00.45-02.15 uur

De nazi-zombiefilm: voor de gemiddelde filmliefhebber zal het een hoogst exotisch fenomeen zijn. Het sub-subgenre, waarin snode Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog uit de dood verrijzen om het de levenden nog eens flink lastig te maken, moet eind jaren zeventig zijn ontstaan.

Toen maakte de Amerikaanse regisseur Ken Wiederhorn het obscure Shock Waves (1977), met gerimpelde SS-ondoden die koelbloedig toeslaan vanaf de oceaanbodem. Sindsdien hebben verschillende filmmakers hun eigen draai gegeven aan het concept.

Zo wilde de Nederlander Richard Raaphorst een variant maken waarin Nederland het WK van Duitsland wint en de Duitsers wraak nemen door - natuurlijk - een leger gemuteerde nazi-zombies de polder in te sturen. Dat werd uiteindelijk Frankenstein's Army (2013), dat met het WK niets meer te maken had: aan het einde van de Tweede Wereldoorlog belanden Russische soldaten in een Duits dorpje, waar ze op 'zombots' stuiten. Dit even terzijde, mocht u vanavond na het zien van de Noorse horrorkomedie Dead Snow nog zin hebben in meer van hetzelfde.

In het even melige als bloederige Dead Snow (Død snø) trekt een groep studenten naar een besneeuwd berglandschap, om zich in een hut aan een paar onbezorgde dagen vol drank, spelletjes en seks over te geven. Van die bedoelingen komt echter weinig terecht zodra ze worden belaagd door een compleet eskader nazi-lijken.

De ondoden zitten na al die jaren opmerkelijk strak in het uniform; terwijl hun huid inmiddels vies grijs perkament is, hun oogkassen diepzwart zijn geworden en ze enkel angstaanjagend gegrom uit hun keel krijgen, rennen ze nog steeds als de beste. Schedels splijten ze met hun blote handen, als waren het mandarijntjes.

En zo verzinnen regisseur Tommy Wirkola en co-scenarist Stig Frode Henriksen van alles om hun ode aan klassiekers als Night of the Living Dead (1968) en Evil Dead (1981) op stoom te houden. Het bepaald onwaarschijnlijke Dead Snow heeft een hoog tempo, is afwisselend smerig en grappig. De witte Noorse bergen vormen een prachtig decor voor deze wellustig uitgevoerde onzin. De film kreeg overigens dit jaar een vervolg: Dead Snow 2.

Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995)
RTL8, 20.30-23.15 uur

Opvallende keuze van de Taiwanese cineast, die voor zijn eerste Amerikaanse film deze Jane Austen-adaptatie uitkoos. Maar de kostuumfilm oogt alsof Ang Lee nooit anders heeft gedaan. Met Sense and Sensibilty maakte hij een van de beste bewerkingen van Jane Austen, een schrijfster van wie sinds de jaren negentig vrijwel het hele oeuvre werd verfilmd. Emma Thompson, die ook het scenario schreef en daarvoor een Oscar won, en Kate Winslet spelen de 19de-eeuwse zusters Dashwood. Ze worstelen met de problemen waarmee alle heldinnen van Austen tobben: moeten ze hun gevoel of hun verstand volgen bij het vinden van een echtgenoot? Sterk tegenspel wordt geboden door Hugh Grant en Alan Rickman.

Rush Hour 2 (Brett Ratner, 2001)
Veronica, 22.30-00.10 uur

Rush Hour 2 is misschien wel grappiger en effectiever dan het origineel uit 1998. Toen moesten Jackie Chan en zijn tegenspeler Chris Tucker nog worden geïntroduceerd, nu valt regisseur Ratner met de deur in huis. Carter, de Amerikaanse agent met de grote mond (Tucker), is op vakantie in het Hongkong van inspecteur Lee (Chan). Maar als de Amerikaanse ambassade wordt gebombardeerd, komt van luieren weinig terecht. Rush Hour 2 zit weer vol acrobatische vechtscènes, terwijl Tucker er op los rebbelt.

Meer over