De zwarte kus

Vormt het programma RegioNed met een dagelijkse compilatie van de 'opmerkelijkste' verhalen uit de twaalf provincies het venster op ons eigen kneuterige koninkrijkje, voor een weidsere blik over de grenzen is er als pendant gelukkig nog altijd Metropolis. De reportagerubriek van de VPRO bestaat nu ruim drie jaar en leek aanvankelijk in schoonheid te sterven, vanwege de veel te late uitzendingen op Nederland 3 en de daarmee samenhangende tegenvallende kijkcijfers. Maar die moeilijke beginperiode werd overleefd, met dank ook aan Matthijs van Nieuwkerk die zich in DWDD tot groot fan van Metropolis verklaarde. Het programma trekt intussen ook ver buiten Nederland de aandacht: de uitzendingen worden overgenomen in Nicaragua, België en sinds kort ook door Bulgarije.

Het nieuwe seizoen van Metropolis (elke donderdag, 21.uur op Ned. 3) begon halverwege vorige maand en is in inhoud en vorm even vrolijk, verbazingwekkend en onnadrukkelijk als altijd gebleven. De diepere One World, One People-achtige visie die er ongetwijfeld aan ten grondslag ligt, blijft ook diep genoeg verborgen. Jonge correspondenten dragen in Metropolis vanuit eigen land en cultuur filmpjes bij aan zulke uiteenlopende thema's als liefdesverdriet, ongesteldheid, vrije tijd, eeuwige jeugd, echte mannen en straf.

Gisteravond was de gemeenschappelijke noemer 'verleiding'. Verslaggevers volgden door de wol geverfde versierders uit Rome, Nederland, Nicaragua, China en de Filipijnen tijdens de jacht, en spraken ook met hun prooien. Als meestal te doen gebruikelijk bij Metropolis, zat ik ook dit keer met open mond te kijken, want alle medewerkers lijken erop gebrand elkaar met bijzondere, liefst zeer openhartige filmportretjes de loef af te steken.

Zo maakten we kennis met onder anderen Michael uit Ohio, die zich in Rome heeft bekwaamd in het rimorchione, Italiaans voor het naar je hol slepen van meisjes. De Amerikaan zweert bij getrainde buikspieren, hagelwitte sneakers en een overdosis persoonlijke informatie om de andere sekse uiteindelijk in bed te krijgen. In Nederland schijn je eerst een tijd lang naar meisjes te moeten staren voordat je aansluitend 'een nummertje met ze kan regelen' (maar ze meteen een paar 'spankjes' tegen hun kont geven, helpt volgens sommige kenners ook).

In Shanghai serveer je een gekookte hagedis in wijn om de lust van vrouwen op te wekken. En in Nicaragua stapt 'meesterverleider' Mister Castillo gewoon op een slachtoffer af met het niet mis te verstane: 'Wat dacht je ervan als ik jou eens even ging beffen?' Castillo is naar eigen zeggen ook zeer bedreven in het toedienen van 'de zwarte kus', wat in zijn deel van Midden-Amerika synoniem is aan het met de lippen beroeren van andermans anus. *)

In de categorie 'onvergetelijk' was er dan nog het dubbelportret van de Filipijnse ladyboy Jane en de zeer inschikkelijke Duitse sekstoerist Peter, die in Manilla weliswaar op zoek was naar 'de ware liefde' en 'de aanstaande moeder van mijn kinderen', maar toen puntje bij paaltje kwam toch maar liever geen nee zei tegen een kandidaatmoeder met een penis. Scabreus? Ach, vaste Metropolis-kijkers lachen veelal net zo hard met de geportretteerden over hun ontboezemingen mee.

*) Wat een Nicaraguaanse vrouw aan Mister Castillo antwoordt op zo'n voorstel? "Als jíj belooft dat je het op mijn manier doet, mag je meekomen.'

Jean-Pierre Geelen is met vakantie. Deze week wordt hij vervangen door Wim de Jong, Volkskrant magazine-columnist en voormalig tv-recensent.

undefined

Meer over