De zak (4)

Niet zelf hoeven bedenken wat te kopen en te koken (gemak dus) en de prijs (dezelfde groenten los kopen is duurder dan een wekelijks pakket van biologisch geteelde groenten in een papieren zak) zijn de belangrijkste redenen voor de consument om een groentenabonnement te nemen....

Want al eet de Volkskeuken al weken van Odin, er zijn meer abonnementen, en gezien de andijviemalaise was het de hoogste tijd de overstap te maken naar de concurrent.

Wat begon het hoopvol, zeg! Terwijl ze nog moest afrekenen werkte een andere abonnee al een handvol peentjes naar binnen. Met haar andere hand graaide ze uit haar groentenzak een paar groene paprika's naar boven. Mmm, nooit meer andijvie!

En waarom zouden we ook. Het gemiddelde huishouden eet per jaar 8,5 kilo aan bloemkool op, en dat is daarmee dus Neerlands populairste groente. Zonder groentenzak komen wij daar bij lange na niet aan, maar met groentenzak ook niet. Slechts één keer nog maar hebben wij een bloemkool in de zak aangetroffen. Overigens: uien (6,6 kilo) staan op de tweede plaats in de groenten-topdrie. Peen (6,3 kilo) is derde.

Blöjr stopt de laatste tijd vooral broccoli, ijsbergsla, sla en wortelen in de groentenzak. Maar Blöjr is Brabants voor bladeren. Andijviebladeren. Want ook bij Blöjr is het aanbod van andijvie groot, en dat van bloemkool te gering, en daardoor is de prijs van het groentenpakket te hoog.

Is er dan helemaal niemand die er rekening mee houdt dat andijvie in 1996 zelfs uit de toptien van meest gegeten groenten is verdwenen? Het gemiddelde huishouden eet slechts 3,3 kilo op jaarbasis; dat hebben wij in twee maanden al weggewerkt.

Hoe lang houden we dit lijden nog vol, vragen we ons inmiddels vertwijfeld af. Thuis barstten we zelfs bijna in snikken uit.

De recepten die ons deze week worden aanbevolen door het groentenzakkenbedrijf heten 'Wave in de Wok', 'Penalty Puree', 'Salade met stip' en 'Rode kaarten stoofpotje'. Met tranen in de ogen het stoofpotje dus maar, voor 4 personen.

Kook 750 gram vastkokende aardappelen gaar, laat ze afkoelen en snijd ze in plakken. Bak de aardappelschijfjes bruin in twee eetlepels zonnebloemolie en 20 gram boter. Snipper een ui en fruit in een eetlepel zonnebloemolie, voeg 400 gram in parten gesneden tomaten toe en roerbak dit 3 minuten. Voeg 200 gram spinazie en 150 gram fètakaas toe.

Breng op smaak met 1 uitgeperste teen knoflook, zout, peper en 1/2 theelepel oregano. Schep het door de aardappelschijfjes en verwarm nog even goed door. Direct serveren.

Nanda Troost

Meer over