De worsteling van een zwarte Amerikaanse agent

'Ik ben moe, lichamelijk en emotioneel', schreef Montrell Jackson, een Afro-Amerikaanse politieagent, daags voordat hij met twee collega's werd doodgeschoten in Baton Rouge. In een emotioneel Facebookbericht verwoordde hij de worsteling van een zwarte agent in tijden van politiegeweld tegen Afro-Amerikanen en aanslagen op politieagenten.

Jennie Barbier
Montrell Jackson Beeld ap
Montrell JacksonBeeld ap

'Ik houd van deze stad, maar ik vraag me af of deze stad ook van mij houdt', schrijft Jackson in het bericht dat na zijn dood veelvuldig op internet wordt gedeeld. 'In mijn uniform krijg ik hatelijke blikken toegeworpen en als ik mijn uniform niet aan heb, word ik door sommigen gezien als een bedreiging.'

Jackson was sinds 2006 politieagent in Baton Rouge. Na de schietpartij in Dallas, waarbij vijf politieagenten werden gedood door een zwarte schutter die het had gemunt op witte agenten, uitte hij zijn verdriet en frustratie over de oplopende spanningen tussen de twee gemeenschappen waar hij deel van uitmaakte: de Afro-Amerikaanse gemeenschap en het politiekorps.

'Ik ben teleurgesteld in sommige familieleden, vrienden en agenten om roekeloze uitspraken', aldus Jackson. 'Wanneer mensen je integriteit in twijfel trekken, realiseer je dat ze je helemaal niet kennen.'

'Ik heb veel meegemaakt in mijn korte leven, en deze afgelopen drie dagen hebben mij zeer op de proef gesteld.'

Kwetsbaar

'De spanning en waakzaamheid bij de gemiddelde politieagent in Amerika - die toch al gespannen was - zullen alleen maar toenemen', zegt Darrel W. Stephens, directeur van de Major Cities Chiefs Police Association in de New York Times. Hij zegt zich zorgen te maken over de gevolgen van de kort opeenvolgende schietpartijen op agenten in Dallas en Baton Rouge voor het veiligheidsgevoel van politieagenten op straat. 'Politieagenten zijn altijd kwetsbaar geweest en dat weten ze. Maar ergens geloof je niet dat het zal gebeuren. Maar nu, nu zien we het gebeuren.'

Wat niet helpt, is dat Amerikanen zich in grote getalen beroepen op hun grondwettelijke recht een wapen te bezitten. Dat maakt iedere persoon die door de politie wordt aangehouden potentieel vuurwapengevaarlijk. Wanneer die persoon zwart is, krijgt hij nog minder vaak het voordeel van de twijfel.

Dat moet hebben meegespeeld toen een agent begin deze maand Philando Castile aanhield in zijn auto. De Afro-Amerikaanse Castile had een vuurwapen bij zich, waarvoor hij een vergunning had. Hij stelde de agent hiervan op de hoogte en reikte naar zijn broekzak om zijn identiteitsbewijs tevoorschijn te halen. De agent dacht dat hij naar het genoemde wapen greep en schoot hem dood.

De dood van Castile en nog een andere zwarte man door politiekogels waren aanleiding voor een nieuwe golf protesten tegen buitensporig politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Na de aanvallen op politieagenten in Dallas en Baton Rouge lijkt de cirkel rond: de zwarte gemeenschap vreest politiekogels en de politie vreest aanvallen van zwarte Amerikanen die besluiten het recht in eigen hand te nemen.

Verhitte retoriek

'We leven in een klimaat waarin politieagenten zich niet veilig voelen door de verhitte anti-politie-retoriek', verklaart vice-gouveneur van Texas Dan Patrick in een reactie op de schietpartij in Baton Rouge. Hoewel het motief van de schutter die op Montrell Jackson en zijn collega's schoot nog niet is bevestigd, heeft het er alle schijn van dat politieagenten zijn doelwit waren.

Patrick verwijst naar uitspraken van hoofdcommissaris van de politie in Dallas David Brown, die in de nasleep van de schietpartij in zijn stad zei dat zijn agenten vaak niet het gevoel hebben in hun werk door de gemeenschap gesteund te worden.

'Deze verdeeldheid tussen onze burgers en de politie moet eindigen', sprak Brown, zelf ook een Afro-Amerikaan, tijdens de herdenking van zijn collega's. Uitgerekend Browns politiekorps is modern en gemengd. De inzet van wijkagenten, slachtofferhulp en beveiligingscamera's in combinatie met verbetering van sociale programma's zou het leefklimaat in zijn stad aanzienlijk hebben verbeterd.

Brown riep niet expliciet op tot hervorming van de wapenwet, maar vroeg de beleidsmakers wel actie te ondernemen. Het recht van Texaanse burgers om openlijk een vuurwapen te dragen zou het werk van de politie alleen maar moeilijker maken. 'Doe je werk. Wij doen het onze. We riskeren onze levens. De overheid moet ingrijpen en ons beschermen.'

Hoofdcommissaris David Brown op de herdenking van een van zijn agenten n Dallas Beeld ap
Hoofdcommissaris David Brown op de herdenking van een van zijn agenten n DallasBeeld ap

Hoop

'Deze stad moet en zal beter worden', klinkt het nog hoopvol in het Facebookbericht van Montell Jackson over Baton Rouge, anderhalve week voor hij zelf fataal door kogels geraakt zou worden. 'Dit zijn beproevende tijden. Laat de haat niet je hart infecteren.'

undefined

null Beeld .
Beeld .
Meer over