De win-win situatie van de boeddhist Richard Gere

Wie het voorrecht geniet van een exclusief tien minuten-interview met Hollywoodster Richard Gere doet er verstandig aan niet al te direct uit de hoek te komen....

Van onze verslaggevers Leen Vervaeke Frank van Zijl

De vraag luidde of het niet cynisch is dat een beroemdheid als hij moet worden ingezet om de aandacht voor de goede zaak - Tibet - te trekken. Zijn antwoord: wij zijn allen winnaars; ú heeft uw star, ík heb mijn boodschap, Tibet staat in de schijnwerpers. Win-win.

Gere neemt vandaag namens International Campaign for Tibet (ICT) de Geuzenpenning 2005 in ontvangst, een onderscheiding voor haar 'geweldloze inzet voor de mensenrechten'. ICT, in Nederland 35 duizend leden, streeft naar vrijheid van godsdienst, vrijlating van politieke gevangenen en autonomie van Tibet.

Sterren van het kaliber Gere tref je niet dagelijks in Vlaardingen, en al helemaal niet op de werkkamer van de gemeentesecretaris. Hier werkt hij na afloop van een persconferentie wat snelle interviews af.

Reuters, een boeddhistisch tijdschrift en de Volkskrant hebben het genoegen. Maar kort, kort, kort, want buiten wacht de geblindeerde MPV om hem in evengrote haast naar Hilversum te vervoeren, waar Hanneke Groenteman en Ivo Niehe op hem wachten. Here is Richard Gere!

Een snelle ontmoeting met de boeddhist Gere ontaardt al snel in een zweefsessie waarin hij beweert dat 'alles mooi is'; dat 'wij allen broeders en zusters zijn'; dat 'iedereen uiteindelijk vrede wil voor zichzelf en zijn naasten'. Bij al die beweringen beeldt hij boven het hoofd een cirkel uit. Acht minuten voorbij.

Nog één poging. Wat maakt dat er voor het lot van de Tibetanen op het internationale politieke toneel zo weinig interesse is? Gere: 'Omdat het hier gaat om geweldloos verzet. Pas bij geweld is er volop aandacht.'

De seksbom van de jaren tachtig (American Gigolo, An officer and a gentleman) nodigde zijn 'vrienden van de pers' uit om aandacht te vragen voor het lot van de Tibetanen, niet om zijn sex-appeal te etaleren, peperen zijn medewerkers de pers in. Maar de gezamenlijke sessie was er vooral een van gekmakend flitslicht: elke verandering van lichaamshouding werd vastgelegd.

Gere spant zich al 25 jaar in voor Tibet. De Dalai Lama is een goede vriend. Volgens Harry Borghouts, commissaris van de koningin in Noord-Holland en voorzitter van de stichting Geuzenverzet, is de held 'een goed spreker'. Gere heeft een boodschap en is naar eigen zeggen wars van soundbites. 'Next question, for SBS Shownieuws.'

Meer over