De wethouder en Stephen Fry

Zin de samenleving een dienst te bewijzen? Download een burgerparticipatie-app.

PETER VAN AMMELROOY

Panisch over privacy? Download dan Clueful (voor Android), een gratis app die vertelt hoeveel informatie je onbewust (of willens en wetens) met de buitenwereld deelt. Clueful ziet zichzelf vanzelfsprekend als 'low risk'.

Bamboo loop is een moderne variant op de kettingbrief. Je kunt een foto van krabbels voorzien en als kaart naar een vriend of bekende sturen, die de kaart weer kan bewerken en terugzenden (of doorsturen). Zo ontstaat er een stapel gepersonaliseerde kaarten, wat Wacom een 'loop' noemt. De app (voor iOS) is gratis, extra elementen kosten 0,89 euro per stuk.

Nokia timmert rustig voort aan zijn uitmuntende collectie kaarten- en routehulpjes voor zijn Lumia-telefoons.

HERE Transit is de opvolger van Nokia OV. In vijftig landen, Nederland inbegrepen, kun je de beste route met bus, tram of metro uitstippelen. De gratis planner neemt ook sluiproutes te voet door bijvoorbeeld een park mee.

Nog meer moois voor bezitters van een Windows Phone 8-telefoon: ze kunnen tot 22 juni gratis RTL-programma's als Jokertjes Jawoord en Ik Heb HET Nog Nooit Gedaan terugkijken met Sizz. De app moet klanten naar het gelijknamige belbedrijf lokken, die zijn klanten als extraatje kostenloos mobiele tv biedt (alleen RTL). De Sizz-app is er ook voor niet-abonnees en voor iOS en Android, met een beperkt aanbod.

De naam luidt Meldpunt Veilig Verkeer, maar de app (gratis, voor iOS en Android) is bedoeld om juist onveilige verkeerssituaties te rapporteren. Alle meldingen gaan in een centrale database, waarmee gemeenten en provincies hun voordeel kunnen doen. Wie nog meer overloopt van burgerzin: download de VerbeterdeBuurt-app (iOS) en maak wethouders gek.

De winnaar van de Apple Design Award 2012 (dat was met de DM1 Drum Machine) heeft een nieuw leuk speeltje. Met Musyc (gratis, voor iOS) maak je muziek zonder een klavier te beroeren of noten te leren. Je musiceert door objecten in verschillende vormen (elk een eigen instrument) over lijnen en tegen elkaar te laten stuiteren. Het resultaat kan zo als geluidsband onder een artistieke documentaire.

Recordium (tijdelijk gratis, voor iOS) is digitale bandrecorder nummer 1.753, maar met unieke opties. Je kunt delen van een opgenomen gesprek arceren of een specifieke passage markeren. Alle opnamen zijn in specifieke mappen onder te brengen en zijn onder andere via e-mail, Dropbox en Evernote te delen.

Fans van de acteur, de presentator, de schrijver en het internetorakel Stephen Fry hoeven geen moment meer zonder hem door het leven. Fry (gratis, voor iOS) is een nieuwe vorm van podcasting, met een 3D-avatar die peilinkjes doet en vertelt welke gasten hij in zijn kennisquiz QI heeft.

Flavyr (gratis, voor iOS en Android) doet wat veel mobiele fotografen nalaten: hun uitdijende collectie kiekjes netjes rubriceren. De app sorteert beelden op datum en brengt ze samen met video's van dezelfde datum. Zo ontstaat er interactief album, om te delen.

Meten is weten

Appman vroeg drie weken geleden om suggesties voor apps in de categorie 'meten is weten'. De respons was aanzienlijk. Er kwamen apps binnen voor het meten van lawaai, zonlicht, hartslag, infuusinhoud, hoeken & hellingen en het intrigerende No Ruler, voor als je geen meetlat bij je hebt. Alle bijdragen zijn te vinden op volkskrant.nl/apps.

undefined

Meer over