De weg naar het einde

voorjaar 2013

Het Nationaal Comité Inhuldiging kondigt aan dat er een koningslied komt. Iedereen mag een zin insturen voor het lied, rond het thema: 'Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning.' John Ewbank, vaste componist van Marco Borsato, gaat het schrijven. Alain Clark, Guus Meeuwis, Jack Poels en Daphne Deckers doen mee.

12 maart

Ewbank speelt voor het eerst de melodie van het liedje in DWDD, op de piano. De tekst is nog niet klaar. Hij zegt te hopen dat het goed komt. 'Of ik eindig aan zo'n boom net als de bard bij Asterix en Obelix.'

13 maart

Ewbank wordt beschuldigd van plagiaat. Het liedje zou lijken op 10.000 Reasons van Matt Redman. Ewbank ontkent en zegt dat hij de melodie acht jaar geleden schreef en dat hij dat kan bewijzen.

10 april

De inzendtermijn voor de zinnen is gesloten. Ongeveer 3.300 mensen hebben iets ingestuurd. Woorden als 'eendracht', 'onvoorwaardelijkheid' en 'samen' worden veel genoemd, maar Ewbank zegt dat de zinnen niet letterlijk zullen worden gebruikt in het lied. Het schrijversteam laat zich inspireren door het gevoel uit de inzendingen.

19 april

8.30 uur: Het lied is af en voor het eerst te horen op Radio 2. Al snel barst de kritiek los op twitter en #koningslied wordt trending topic.

Sylvia Witteman begint een petitie: 'Nee tegen het Koningslied'.

Youtube verwijdert de clip twintig minuten lang nadat gebruikers hem massaal hebben bestempeld als 'spam', aangezwengeld door GeenStijl.

Het nummer staat vrijwel meteen bovenaan bij iTunes. John Ewbank en Marco Borsato zitten die avond in DWDD. Ze lachen nog. 'Ik begrijp het ook wel', zegt Ewbank, zongebruind na een reis naar Ibiza. 'Het wordt je natuurlijk ook in de maag gesplitst.' Ali B, die ook meewerkte, meldt in het programma dat hij het niet eens was met het stuk in de rap over de W van stamppot. 'Maar ik heb geen enkele moeite om achter het liedje te staan.'

Taalkundige Wim Daniëls maakt de tekst van het lied die avond in Pauw & Witteman met de grond gelijk. Hij heeft de lachers op zijn hand.

20 april

De teller van Wittemans petitie komt in de loop van de dag op 40 duizend te staan.

's Avonds meldt Ewbank op zijn Facebookpagina dat hij zich terugtrekt omdat hij klaar is met alle verwensingen die hij over zich heen heeft gekregen.

21 april

Het Nationaal Comité Inhuldiging overlegt de hele dag over wat er nu moet gebeuren met het lied.

undefined

Meer over