De week van Maxima lijkt te zijn geregisseerd

Het nieuws over de vriendin van de kroonprins bracht in Nederland grote opwinding teweeg. De RVD repte voor het eerst van 'vriendschap'....

De entree van een nieuw lid van het Koninklijk Huis is traditioneel omgeven met rumoer. In Nederland richt het publieke debat zich op het verleden en het geloof van de kandidaat in kwestie. Deze vuurdoop is na de Tweede Wereldoorlog iedere mogelijke huwelijkspartner van de Oranjes ten deel gevallen.

De opwinding over de romance tussen kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Maxima Zorreguieta is groot, en niet zonder reden. Waar het Nederlandse volk al een generatie lang heeft kunnen wennen aan de idee dat Willem Alexander ooit koning wordt, is het een verrassing wie zijn koningin zal zijn.

Er is een kans dat het Maxima wordt. De bewegingen die uiteindelijk resulteerden in de officiële bevestiging van premier Kok dat de verhouding 'bijzonder genoeg is om te melden', geven aanleiding tot die veronderstelling.

Het lijkt erop dat de Week van Maxima is geregisseerd door de premier en koningin Beatrix. Vorige week vrijdag zei Kok op zijn wekelijkse persconferentie over de geruchten: 'Eerst eens even rustig met de prins praten. Misschien hoort u dan later wat meer. Ik kan er nu niets over zeggen.'

De tekst van Kok was ongewoon openhartig, omdat de premier in de regel uiterst korzelig en compact op dergelijke kwesties reageert. Ongebruikelijk was ook dat Kok de suggestie wekte het initiatief voor het gesprek met de prins zelf te hebben genomen.

Gisteren zei Kok op zijn persconferentie dat hij zich genoopt voelde daarover naar buiten te treden vanwege de publictaire druk. Op die manier hoopte Kok 'rust en orde' te scheppen die nodig is voor een verdere ontwikkeling van de vriendschap.

De kroonprins lijkt welbewust stappen te hebben gezet die tot deze publiciteit leidden. Een week geleden verscheen Willem-Alexander op een bruiloft met aan zijn zijde een onbekende vrouw. En hij nam Maxima mee op het koninklijke jacht De Groene Draeck. De kroonprins kent het effect van dergelijke stappen: de geruchtenmachine gaat op volle toeren draaien. Afgelopen dinsdagavond maakte Kok met Willem-Alexander de afspraak om de volgende dag te worden bijgepraat over de romance.

Kok bevestigde na het gesprek met de kroonprins dat er iets gaande is met een 'Argentijnse jongedame'. Over de kwalificatie 'vriendschap' die de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bezigde, is uitgebreid gesproken door Kok, Beatrix en Willem-Alexander.

Alle officiële mededelingen van de RVD tot nu toe over relaties van leden van het Koninklijk Huis met een potentiële partner, waren aankondigingen van verlovingen. Voor het eerst is het woord 'vriendschap' gebruikt.

Naast de schijn van regie was er de Hollandse knulligheid die kennelijk onvermijdelijk hoort bij dit soort hectische publiciteit. De RVD meldde dinsdag nog nooit van een mevrouw Maxima Zorreguieta te hebben gehoord, ofschoon er dezelfde dag op televisie een gesprekje werd uitgezonden met de huishoudster van huize Zorreguieta. Zij verstrekte voor verdere vragen zonder omhaal het telefoonnummer van de RVD.

Kok is ministerieel verantwoordelijk voor het doen en laten van leden van het Koninklijk Huis. In deze periode wordt antecedentenonderzoek gepleegd naar de familie Zorreguieta om te voorkomen dat Kok en het Koninklijk Huis straks in verlegenheid worden gebracht door onbekende feiten.

Deze week werd bekend dat de Tweede Kamer het geen probleem vindt dat Maxima's vader minister van Landbouw was onder het regime-Videla. Als Maxima ook nog te kennen geeft dat zij een volbloed democrate is, doen de SP en GroenLinks niet moeilijk over de speciale Toestemmingswet die is vereist voor het huwelijk.

Rest nog het geloof. De kroonprins is Nederlands Hervormd, Maxima rooms-katholiek. De SGP verzette zich vorig jaar tegen het gemengde huwelijk van prins Maurits en Marilène. Dat lijkt ook nu weer een probleem. In de wandelgangen verzuchtte deze week een SGP'er: 'Ze kan toch Nederlands Hervormd worden?'

Meer over