De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

Beeld uit Hufterproef Beeld -
Beeld uit HufterproefBeeld -

Een krantenredactie kan soms lang graven en weinig resultaat boeken. Maar op andere momenten dringt een verhaal dat verteld moet worden zich zomaar op. Zo verging het de Volkskrant met reality-televisie, een genre dat echte mensen met enerverende ervaringen nodig heeft voor kijkcijfers, en daarbij nogal ruw omspringt met de belangen van die mensen.

Onze internetmedewerker Lotte Grimbergen werd benaderd door de zoon van een nietsvermoedende vrouw die door het EO-programma Hufterproef met een kwaadwillige montagetruc als racist werd neergezet en vervolgens via Facebook bedreigd. De producent probeerde haar zoals gebruikelijk te laten zwijgen over de zaak. Lees het verhaal van afgelopen dinsdag hier.

Dit onchristelijke gedrag kwam de EO en zijn vaste producent van 'emoporno' Skyhigh uiteraard op veel hoon te staan. Bert Wagendorp fileerde de makers in zijn column.

Loes Reijmer, de mediaredacteur die de gangen van de reality tv-makers al langer onderzoekt, schreef zaterdag dat deze zaak slechts het topje van de ijsberg is. Ze kwam terecht in een wereld van gehaaide producenten die wurgcontracten laten tekenen door de deelnemers. Die worden onder meer gedwongen te zwijgen over hun ervaringen. Daardoor is het moeilijk om de machinaties bloot te leggen. Goed dat dat deze week langs andere weg een keer gebeurd is.

Beeld uit de uitzending Beeld screenshot
Beeld uit de uitzendingBeeld screenshot
Een jonge vrouw met hoofddoek werd in de uitzending van Hufterproef geschoffeerd door de medewerker van een kledingzaak. Verborgen camera's registreerden de reacties van het winkelend publiek. Beeld Screenshot
Een jonge vrouw met hoofddoek werd in de uitzending van Hufterproef geschoffeerd door de medewerker van een kledingzaak. Verborgen camera's registreerden de reacties van het winkelend publiek.Beeld Screenshot

Nieuwe politieke schrijver

Misschien is het u opgevallen dat de Volkskrant er sinds kort een nieuwe, heldere politieke schrijver bij heeft in Den Haag: Frank Hendrickx, voorheen midvoor van de politieke verslaggeving van het AD en daarvoor GPD-correspondent in Moskou en Washington. Hendrickx vatte deze week mooi samen hoe handig de regeringscoalitie de dans rond de grote belastinghervorming in haar voordeel wist te draaien.

Fijn voor de coalitie, maar het zou wel teleurstellend zijn als deze geweldige kans op een broodnodige hervorming (de 5 miljard ' smeerolie' zijn nu beschikbaar) wordt gemist omdat VVD en PvdA moeilijke keuzen gemakzuchtig uit de weg te gaan, schreef Raoul du Pré in het Volkskrantcommentaar: 'Als de operatie daardoor nu beperkt blijft tot alleen een lastenverlichting zonder enige hervormingsambitie versterkt het kabinet slechts de indruk dat het z'n beste periode al geruime tijd achter zich heeft'.

Zaterdag stelde Frank Hendrickx aan onze lezers de nieuwe politieke assistente van premier Mark Rutte voor: Sophie Hermans, dochter van VVD-senator Loek Hermans (en haar zus is politiek assistente van staatssecretaris Wiebes). Samen met het artikel over het verschijnsel PA van Ariejan Korteweg bood de krant zo een blik op het 'aperotsje' in de schaduw van de politici die we kennen.

Sophie Hermans, de nieuwe vrouw achter Rutte. Beeld Beeld uit het campagnefilmpje
Sophie Hermans, de nieuwe vrouw achter Rutte.Beeld Beeld uit het campagnefilmpje

Best Kept Secret

Vlak buiten mijn kantoor wordt doorgaans vrolijk geknutseld aan illustraties en covers, want daar bevindt zich de redactie van ons dagelijkse V-katern. Vrijdag testten ze er een gigantische Volkskrant-V van rood neonlicht uit. Die wordt als het goed is dit weekeinde op het podium omhoog gehouden door een van de bands op het Best Kept Secret-festival. We zullen maandag in de krant zien of de opzet is gelukt.

In een van de vele curiosahoekjes van de V-redactie staat sinds deze week een reclamebord in het handgeschreven lettertype dat je op iedere Nederlandse markt aantreft. Het was de cover van de dinsdag-V, die speciaal voor de gelegenheid was getekend door de typograaf achter die marktborden, compleet met verwijzingen naar andere verhalen. Lees hier het vermakelijke verhaal over de markttypograaf door Gidi Heesakkers.

Een V in bekend handschrift Beeld -
Een V in bekend handschriftBeeld -
Henry van der Horst in Arnhem. Beeld Ivo van der Bent
Henry van der Horst in Arnhem.Beeld Ivo van der Bent

Espresso-apparaat en kat

Om het verhaal in ons zaterdagse katern Vonk over de handel in klantenprofielen te illustreren maakte onze datavisualisatie-expert Mirjam Leunissen met vormgeefster Wendy van der Wauw een testje gebaseerd op de vragenlijsten van databedrijven. Nu kunt u zien in welk hokje u volgens de datahandelaren valt. Ik deed het testje, en ze kwamen griezelig dicht in de buurt: 'Je hebt een espresso-apparaat en waarschijnlijk ook een kat.'

Welk type ben jij? Beeld -
Welk type ben jij?Beeld -

Predestinerend onderwijssysteem

Tenslotte beveel ik u deze interessante column aan van Aleid Truijens, die op zaterdag verstandige dingen over onderwijs schrijft. Deze week over iets dat haar al lang dwarszit: de harde selectie op twaalfjarige leeftijd. 'Misschien komt het door onze gereformeerde achtergrond dat wij een wreed, predestinerend onderwijssysteem hebben. Op twaalfjarige leeftijd wordt het pleit beslecht: je gaat naar het beroepsonderwijs, of je bereidt je voor op het hoger onderwijs.'

Slepende Grexit

Als uitsmijter de blik van onze cartoonist Jos Collignon op de slepende onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters. En als u wilt begrijpen waarom we al die waarschuwingen voorbij laten gaan en per se geen Grexit willen: lees dit stuk van Peter de Waard.

null Beeld Jos Collignon
Beeld Jos Collignon
Meer over