De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

'De songfestivaljurk van Trijntje Oosterhuis hebben wij regelrecht onderbehandeld deze week, waarvoor excuses' Beeld anp
'De songfestivaljurk van Trijntje Oosterhuis hebben wij regelrecht onderbehandeld deze week, waarvoor excuses'Beeld anp

Ik kan sinds vrijdag tegenover mijn kinderen opscheppen dat ik champagne heb gedronken met Willie Wartaal. Hij was met twee andere leden van de Jeugd van Tegenwoordig, Vjèze Fur en Faberyayo, en hun manager op de redactie.

Ze vonden dat het erg rustig was. Nu was het nog wel iets rustiger dan normaal, maar toegegeven: waar veel bezoekers van een krantenredactie een Lou Grant-achtige opwinding verwachten met schreeuwende chefs en mensen die wapperend met primeurs binnen komen stormen, ziet het er grote delen van de dag niet veel enerverender uit dan op een verzekeringskantoor.

Never mind, de heren waren meteen verdiept in het over en met hen samengestelde Volkskrant Magazine. Willie Wartaal, die zijn strak witte nieuwbouwhuis in Ypenburg ('Ik wil nieuwe shit. Spullen van nu') liet zien aan de magazinerubriek Binnenkijken, bladerend: 'Wat woon ik toch mooi.'

Het is een vrolijk magazine geworden, dat mij aanzette oude clips van De Jeugd van Tegenwoordig te bekijken. Mijn kinderen kennen die, want De jeugd mag grijs worden, ze spreekt ook mensen aan die geboren werden toen Watskeburt een hit was.

Redacteur John Schoorl heeft ook van die jongetjes thuis en vroeg Willie om een magazine voor ze te signeren. John reisde voor het magazine met twee van de taalkunstenaars naar de bestemming van hun keuze, de driehoek Reet-Aatselaar-Kontich in België. Zijn onnavolgbare stijl vermengt zich met de taal van de Jeugd in een verslag zonder enige gebeurtenis, dat de geest van de groep goed weet te vatten. Willie, signerend: 'Ik schrijf hier: je vader is een vieze man, OK?'

Willy Wartaal in zijn huis in Den Haag Beeld Els Zweerink
Willy Wartaal in zijn huis in Den HaagBeeld Els Zweerink

Worsteling met de doodstraf

Deze week kreeg de Tsjetsjeense jongen die de bomaanslag bij de marathon van Boston pleegde de doodstraf. Voorafgaand brachten wij deze interessante reportage van onze Amerikacorrespondent Arie Elshout, die in Boston het proces bezocht. 'Als het kwaad al een gezicht heeft, dan zeker niet dat van hem', schrijft hij over dader Dzjochar Tsjarnajev.

Buiten de rechtszaal beschrijft Elshout de worsteling van de liberale Bostonians, die vinden dat hij de doodstraf verdient, maar toch hopen dat hij die niet krijgt.

Dzjochar Tsarajev Beeld ap
Dzjochar TsarajevBeeld ap

Klavers kansen

Het was ook de week van een nieuwe Groenlinks-leider, Jesse Klaver. Op Twitter vonden sommigen dat de media Klavers afkomst te veel benadrukken. Maar de media doen dat omdat de kandidaat er zelf een belangrijk bestanddeel van zijn politieke lancering van maakte.

Hij verbond zijn biografie met zijn boodschap, net als Barack Obama dat destijds met zoveel succes heeft gedaan. En net als Obama wil hij strijden voor een heuse paradigmawisseling: een uitgebreidere rol voor de overheid na decennia van marktdenken, zoals hij de Volkskrant vertelde.

Lees in het Volkskrantcommentaar van Raoul du Pré over de machtswisseling en Klavers kansen. Op zaterdag brachten we het grote interview waarin Klaver reflecteert over zijn opgroeien en zijn ideeën. Het is altijd meeslepend om dit soort nieuw elan te aanschouwen, maar ook wel weer nuttig dat cartoonist Bas van der Schot in onze krant tekende wat er doorgaans met frisse politieke ambities gebeurt in de politiek.

undefined

Jesse Klaver Beeld Sanne de Wilde
Jesse KlaverBeeld Sanne de Wilde
null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Correspondentenprijs

Wist u dat onze correspondent Remco Andersen deze week de Lira Correspondentenprijs heeft gewonnen? Een mooie onderscheiding voor een jonge journalist die zich, gewapend met vloeiend Arabisch, een goede opmerkingsgave en veel moed eerst in de Arabische Lente en vervolgens in de burgeroorlogen van het Midden-Oosten heeft gestort.

Remco Andersen Beeld -
Remco AndersenBeeld -

BUK-raket

Onze oude Ruslandrot Bert Lanting, (we woonden in de jaren negentig een paar jaar tegelijkertijd in Moskou) volgde samen met een andere collegacorrespondent van destijds, NOS-verslaggever Gert-Jan Dennenkamp, het spoor dat de BUK-raket die MH17 neerschoot moet hebben gevolgd. Uit zijn spannende verslag blijkt hoe moeilijk het is de waarheid te achterhalen bij de lokale bewoners, die allemaal bang zijn voor de gevolgen als ze praten: 'Ze nemen je mee naar een bos en dan verdwijn je voorgoed. Geen haan die ernaar kraait.'

Foto waarop de rookpluim te zien is die de BUK-raket zou hebben achtergelaten. Beeld -
Foto waarop de rookpluim te zien is die de BUK-raket zou hebben achtergelaten.Beeld -

Proefpersonen

Waar ik nog nooit iets over had gelezen, was het leven van de proefpersonen op wie uw en mijn medicijnen worden uitgeprobeerd. Onze medewerker Pepijn van Gulden ging zelf een week intern om een dikke gelei in zijn benen te laten spuiten, en stuitte op een backpacker-achtige studentengemeenschap die reizen financiert met hun proefpersoon-dienst.

Jurk

De songfestivaljurk van Trijntje Oosterhuis hebben wij regelrecht onderbehandeld deze week, waarvoor excuses, maar gelukkig hebben we Aaf Brandt Corstius. Naar aanleiding van de jurk schreef ze deze geestige en op internet veelgelezen column over het songfestival.

Trijntje Oosterhuis in de jurk Beeld anp
Trijntje Oosterhuis in de jurkBeeld anp
Meer over