De week van hoofdredacteur Philippe Remarque

Dit is het weekoverzicht van Philippe Remarque, waarin hij elke zondag de nieuwsweek op de redactie van de Volkskrant doorneemt en enkele bijzondere artikelen uitlicht.

Philippe Remarque
Illustratie bij column over Instagram van Loes Reijmer Beeld Marie Wanders
Illustratie bij column over Instagram van Loes ReijmerBeeld Marie Wanders

Toen ik eind jaren negentig werkte op de buitenlandredactie, kwamen scheldtelefoontjes en boze brieven doorgaans van aanhangers van een van de beide zijden in het Israelisch-Palestijnse conflict. Die zijn er nog steeds, maar tegenwoordig op Twitter gaat de felste woordenstrijd over multiculturele problemen. En vlak ook de voorstanders van stevig klimaatbeleid niet uit.

Die begroetten woensdag uiteraard de rechterlijke uitspraak over het lakse klimaatbeleid van de Nederlandse regering. Iemand sommeerde me die op de voorpagina te zetten. We maken graag onze eigen keuze. Ik was in Berlijn en had part noch deel aan de voorpaginadiscussie van die dag. Maar uiteraard: die verrassende en vergaande uitspraak moest op de 1.

Omdat Nederland toch een beetje de smeerpoets van Europa is (zie het kleine windmolentje in de graphic op die voorpagina) lijkt het mij uitstekend als de politiek tot wat meer ijver inzake CO2 reductie wordt gemaand. Dat schreef Raoul du Pré ook in het Volkskrantcommentaar, dat eindigde met het goede nieuws uit de rechtzaak: 'De landsadvocaat bevestigde op de rechtszitting dat Nederland in 2020 nog best aan de gewenste reductie van minstens 25 procent kan voldoen, mits het nu snel de juiste maatregelen neemt. De komende herziening van het belastingstelsel biedt een eerste uitgelezen kans.'

Tegengeluid

Het leuke van de Volkskrant is dat je bij ons ook de bezwaren tegen die rechterlijke uitspraak eloquent verwoord ziet. Moet de politiek dit soort beslissingen niet nemen in plaats van de rechter? Jonathan van het Reve, in zijn column in Vonk 'Het hele parlement staat tot 2020 buitenspel. Veel mensen vinden dat prima, omdat dit vonnis ze goed uitkomt. Maar wat als het de volgende keer een réchts clubje is dat het Nederlandse volk wil redden, en toevallig een ambitieuze rechter treft die het 'lakse asielbeleid' wil afstraffen? Ik voorspel dat de scheiding der machten dan opeens weer heilig is.'

Critici zeggen soms dat de Volkskrant een duidelijker lijn moet trekken en geen podium moet bieden aan tegengeluiden inzake het klimaat, maar ik vind dat juist interessant. Hier is beide waar: Nederland moet meer doen om de Co2 uitstoot te reduceren, maar het is ook ongemakkelijk dat een rechter zo uitdrukkelijk op de stoel van de gekozen politicus gaat zitten.

Tourkoorts

Nu iets lichters: de Tourspecial van Volkskrant Magazine. ('ook voor Tourhaters') Magazinechef Corinne van Duin en haar redactie slaagden er vorig jaar al in het WK Voetbal leuk te maken voor voetbalhaters. Deze poging is ook zeer de moeite waard, al is het alleen maar voor het prachtige omslag met de Gele Trui van Jan Janssen en Bert Wagendorps geduldige antwoorden op lekenvragen als 'Hoe werkt het als een renner tijdens de koers naar de wc moet'. Mijn vrouw, die als sporthater mopperde dat het Magazine over de Tour ging, las er toch met plezier in- natuurlijk het artikel over wat de wielrenners allemaal eten op een dag (drie keer zoveel als normale mensen).

undefined

Labbekakken

Het opvallendste verhaal van deze week was het 'labbekakken' -interview met werkgeversvoorzitter Hans de Boer. Interviewers Frenk van der Linden en Pieter Webeling wisten zelfs de gedegen polderaar die voor de Boer werkgeversvoorzitter was tot leven te brengen. Met de Boer, altijd al een leuke man met het hart op de tong, was er helemaal geen houden aan. Een aanrader, dat interview. De Boer moest voor zijn uitspraak nog dezelfde dag excuses aanbieden, maar blijkens onze brievenrubriek gaven naast alle kritiek sommigen hem gelijk. Jonathan Witteman toog naar aspergegebied om te zien hoe dat gaat, bijstandsgerechtigden die doen wat de Boer betoogde ('Die kunnen toch ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan? Wat is daar fout aan?') Het blijkt allemaal wat ingewikkelder te liggen.

Hans de Boer Beeld anp
Hans de BoerBeeld anp

Bewondering in Duitsland

De dag van de De Boer-commotie was ik in Berlijn om op 'das Gipfeltreffen der Zeitungsmacher' aan Duitse collega-Chefredakteure te vertellen hoe de Volkskrant is getransformeerd in de afgelopen jaren (en hoe we nu op jacht gaan naar het digitale publiek): 'Die Fallstudie aus den Niederlanden'. Ik had een powerpoint in het Engels, maar besloot in het vliegtuig heen dat het verhaal me in het Duits moest lukken, ik heb tenslotte bijn zes jaar in Berlijn gewoond.

In Duitsland, waar de krantenoplages onder druk staan, oogst je bewondering met een constante oplage. Ik kon in een grafiek laten zien dat ons marktaandeel steeds groter wordt, met de hoopvolle boodschap dat als je je krant een beetje aantrekkelijker weet te maken, er nog een wereld te winnen is.:

Een verzameling Duitse kranten Beeld epa
Een verzameling Duitse krantenBeeld epa
null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Interessant op die hoofdredacteurendag in het Kempinskihotel was het verhaal van de Bild-directeur, een voortvarende Tatort-Frau die de grote digitale transformatie van Bild liet zien. Axel Springer, het mediaconcern achter Europa's grootste krant, loopt ver voorop in Duitsland. De helft van de omzet is nu digitaal. Maar Bild blijft het boegbeeld. Opvallend vond ik daarbij de waarde die de Bild-Geschäftsführerin bleef toekennen aan de papieren krant, die immers de hele dag met dezelfde kop in beeld blijft: 'Print bleibt das meinungsbestimmende Medium'.

Maar wat die kop bij ons maandag wordt, zou ik u nu niet durven voorspellen. Vandaag gaan we de maandagkrant in elkaar zetten na een chaotisch Griekenlandweekeinde: Grexit of toch doormodderen? Ik bezoek aan het einde van mijn vaste zondagochtend-ronde op de racefiets in koerskleding de redactie voor een ingelaste vergadering. We hebben het aantal pagina's vast uitgebreid. Maar of we iets over de afloop weten voor de drukpersen aangaan vanavond, betwijfel ik.

De heile Welt van Instragram

Als uitsmijter raad ik u een paar fijne verhalen van afgelopen week aan. Toine Heijmans overpeinst 's nachts in de haven van Scheveningen de geest van de zeiler, die liever niet van boord wil.

In Vonk schilderde Frank Hendrickx de mislukking van de slimme en getalenteerde Ronald Plasterk als politicus, mèt nuance.

Leest u tenslotte deze column van Loes Reijmer over de heile Welt van Instagram, dat veel mensen naar een peperdure groentesap-bar weet te krijgen.

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant
Meer over