NieuwsWakanda

De VS hebben een vrijhandelsverdrag met Wakanda. Dat bestaat alleen niet

Het fictieve land Wakanda, uit de stripboekenreeks en film Black Panther, is opgedoken op een lijst met landen waar de Verenigde Staten vrijhandel mee drijven. Het is niet de eerste keer dat een fictief land in de echte wereld opduikt.

Scène uit Black Panther (2018). Beeld Filmbeeld
Scène uit Black Panther (2018).Beeld Filmbeeld

Goed nieuws: de Verenigde Staten hebben een vrijhandelsverdrag met het welvarende Oost-Afrikaanse land Wakanda. Zo kunnen de twee landen probleemloos handelen in onder meer eenden, ezels en melkkoeien. Dat stond vermeld op een lijst met vrijhandelspartners van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Jammer alleen dat Wakanda niet bestaat. Wakanda is het thuisland van superheld Black Panther. Het speelde een belangrijke rol in de Oscarwinnende actiefilm Black Panther (2018).

Volgens een woordvoerder van het ministerie stond het koninkrijk Wakanda op de lijst als test en is het per ongeluk gepubliceerd. Nadat de fout aan het licht kwam, is het land direct verwijderd, wat op sociale media leidde tot speculaties over een handelsoorlog.

Dit is niet de eerste keer dat een fictief land in de echte wereld opduikt. In 2017 zei de Poolse minister Witold Waszczykowski tegen verslaggevers dat hij het verzoek van Polen om lid te worden van de VN-Veiligheidsraad had besproken met vertegenwoordigers van een aantal landen ‘zoals Belize en San Escobar’.

Meer over