de vrouwenkwestie & leon de winter gaat lezen

Bij Pauw & Witteman liep het zowaar heel aardig met een tafel vol vrouwen. En Leon de Winter gaat zich voortaan verdiepen in het dossier, voor hij begint met schrijven.

'Ik weet wel dat er schade is.'

'O, dat weet jij?'

Aardig wat opzichtig gezucht, rollende ogen en nuffig gejijbak in de uitzending van Pauw & Witteman dinsdag. Je zou bijna vergeten dat het feest was. De samenstelling van de gasten was namelijk behoorlijk uniek; het komt niet vaak voor dat de presentatoren de enige mannen aan tafel zijn.

De redacties van de meest bekeken talkshows praten niet graag over de vrouwenkwestie. 'Ik wil je een klein beetje waarschuwen', reageerde Herman Meijer, eindredacteur van P&W, ooit op het verzoek tot medewerking aan een artikel, 'het onderwerp heeft een kleine baard. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat je er nog iets origineels over kunt schrijven.' De reactie van Dieuwke Wynia van De Wereld Draait Door was kort en bondig: 'Verzin iets nieuws, dan werk ik mee.'

Wat zo'n tafel vol vrouwen brengt, was afgelopen dinsdag te zien in P&W. Het woord menopauze viel, iets wat vast minder snel gebeurt aan een tafel met driedelig grijs. Verder zag de kijker een goede discussie over Merkels bezoek aan Griekenland tussen Margriet Brandsma en Ingeborg Beugel, waarbij die laatste opvallend rustig bleef. Het gesprek tussen Hassnae Bouazza en Women on waves' Rebecca Gomperts over abortus was minder geslaagd vanwege de rollende ogen en het gekissebis. Toch een top, al is het maar voor de redactie van P&W. Die moet 's avonds bij de borrel hebben geproost met de gedachte: we zijn de komende maanden tenminste weer af van dat gezeur over te weinig vrouwen aan tafel.

'Charmante Badr Hari verdient dit niet' was op 20 augustus de kop boven een van de malste columns uit de geschiedenis. De column stond op de site van Elsevier en was geschreven door Leon de Winter.

De Winter omschreef Badr Hari als intelligent, charmant en geestig, niet lang nadat de beroepsvechter in de cel was gegooid omdat hij in de Amsterdam Arena een man invalide zou hebben gebeukt. De Winter vroeg zich af wat het slachtoffer, een getrouwde man, 's nachts om half vier in de Arena te zoeken had en wat er zoal in zijn bloed zat - dat niveau.

Voor de rechter had De Winter een tip: 'Als hij schuldig wordt bevonden, mag Badr niet meer dan een taakstaf en een voorwaardelijke celstraf krijgen.' Waarna zijn vriend Badr werd beschuldigd van nog eens vijf mishandelingen.

Deze week staat in Nieuwe Revu een interview met De Winter. Hij vindt Badr Hari nog steeds een toffe peer en legt nog een keer uit dat zijn nieuwe vriend voortdurend wordt belaagd door 'alfamannetjes'. Wel geeft hij toe hij zich destijds beter vóór het schrijven van de column in Elsevier in de aanklachten had kunnen verdiepen, in plaats van erna.

In het interview in Nieuwe Revu neemt De Winter het natuurlijk ook op voor een andere maat, Bram Moszkowicz. Het zit zo, zegt De Winter: 'Er moet overduidelijk afgerekend worden.' Allemaal complotten mensen, allemaal complotten.

undefined

Meer over