De Vries voor Nederland naar Venetië

De 82-jarige Herman de Vries vertegenwoordigt Nederland volgend jaar tijdens de 56ste editie van de Biënnale van Venetië.

MICHIEL KRUIJT

AMSTERDAM - Een jury heeft de in Duitsland wonende kunstenaar gekozen uit een shortlist van vijf. Dit maakt het Mondriaan Fonds, die de uitverkiezing organiseerde, vandaag bekend.

De Vries gaat het Nederlandse paviljoen in Venetië vullen met driedimensionale installaties, waaronder nieuw werk dat hij gaat maken op 'verlaten en overwoekerde eilanden in de Venetiaanse lagune'.

De Vries is onder meer uitgekozen als Nederlandse inzending voor de Biënnale omdat de thematiek van zijn werk 'actueel is in een tijd waarin ecologische kwesties op een bredere maatschappelijke aandacht kunnen rekenen', aldus de jury. Voor de wedstrijd waren 56 plannen ingediend. Op de shortlist stonden naast De Vries onder meer Ellen Gallagher, Erik van Lieshout en Rineke Dijkstra.

De Vries begon zich in 1953 bezig te houden met kunst naast zijn werk als plantkundige. Hij richtte acht jaar later de Nulgroep op, samen met Armando en Henk Peeters. Zijn werk gaat over de relatie tussen cultuur en natuur. Hij schrijft zijn naam zonder hoofdletters omdat die volgens hem duiden op hiërarchie, waar hij tegen is.

Dit najaar toont het Stedelijk Museum Schiedam een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Die is samengesteld door conservator Colin Huizing en adviseur Cees de Boer, die ook samenwerkten met de kunstenaar aan de inzending voor de Biënnale. Werk van De Vries is vanaf 10 oktober ook te zien op een tentoonstelling in het Guggenheim Museum in New York over de kunstenaarsgroep ZERO.

Tijdens de Biënnale van Venetië (9 mei - 22 november) laten zo'n 160 landen werk zien van kunstenaars. In 2013 was Mark Manders de Nederlandse inzending. Hij verkocht er meerdere werken, waaronder een aan het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Zijn expositie werd door ruim 200 duizend bezoekers gezien.

undefined

Meer over