'De voorlichting is ernstig tekortgeschoten'

'In de folder die ik een half jaar geleden van het ministerie kreeg, las ik opeens dat ik als zelfstandige een inkomensafhankelijke bijdrage moest gaan betalen van 6,25 procent....

'Ik belde met MKB Nederland, de branche-organisatie voor het midden- en kleinbedrijf, met postbus 51, met de belastingdienst. Niemand wist het fijne ervan, ik kreeg tegengestelde en soms foute antwoorden.

'De rekenvoorbeelden vlogen me op een gegeven moment om de oren. Ik vind dat de voorlichting ernstig tekort is geschoten.

'Veel kleine zelfstandigen dachten aanvankelijk dat ze werden bestolen, terwijl gaandeweg duidelijk werd dat ook werknemers in loondienst een deel van hun inkomen moeten afstaan. Alleen merken zij dat niet meteen omdat het van hun salaris af gaat.

'Uiteindelijk blijven de kosten van de zorgverzekering voor ons gezin gelijk. Ik had een speciale polis voor het midden- en kleinbedrijf en die houd ik. Dat betekent 5 euro korting per persoon per maand, voor mijn vrouw en mij. Van verzekeraar wisselen doe ik niet: de premies verschillen nauwelijks, dat is echt kwartjeswerk en de inhoud van de pakketten is overal identiek.

'Een aanvullende verzekering nemen we niet meer. Ik heb het aanbod dat we kregen kritisch bekeken maar wat ik daarmee zou verzekeren ligt heel ver van wat ik mogelijk in de nabije toekomst nodig heb. Het basispakket is zo compleet, daar hebben we voldoende aan. Mijn vrouw is oefentherapeut Mensendieck, als ik al ergens voor naar de fysiotherapeut moet, kan ik bij haar terecht.

'Ook een aanvullende tandartsverzekering vinden we niet nodig. Voor onze kinderen van twee jaar en zes maanden is de tandarts voorlopig gratis. Mijn vrouw en ik hebben goede gebitten. De kosten voor controles betalen we zelf wel. Die zijn lager dan de premie.

'Ik neem een redelijk eigen risico en dan komt het bedrag dat we jaarlijks kwijt zijn op zo'n 4000 euro. Naast de nominale premie betalen we allebei de inkomensafhankelijke premie, die inmiddels naar 4,4 procent is gezakt. Voor zorgtoeslag komen we niet in aanmerking.

'Hoewel we hetzelfde betalen als vorig jaar, hebben we wel een magerder pakket omdat we de aanvullende verzekering hebben geschrapt. Maar het is goed dat mensen bekijken of ze alles waarvoor ze verzekerd zijn echt nodig hebben. De patiënten van mijn vrouw vragen haar nu wat een behandeling kost zodat ze kunnen nagaan of een extra verzekering loont. Mensen worden zich bewuster van de kosten van de zorg. Dat is niet verkeerd.

'Wat me stoort in de reacties over de nieuwe verzekering is het gebrek aan initiatief. Als mensen een nieuwe auto of een computer kopen, zoeken ze elk detail na op internet maar van de zorgverzekering snappen ze opeens niks. Het nieuwe systeem dwingt mensen om kritisch naar hun pakket te kijken. Blijkbaar hebben velen daar geen zin in.'

Ellen de Visser

Meer over