De Volkskrant tv-selectie voor zondag 9 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Death becomes her Beeld
Death becomes herBeeld

Death Becomes Her (Robert Zemeckis, 1992)
Zondag, Net 5, 20.00 uur

Ouder wordende actrices in Hollywood hebben een probleem. Dat weten ook Goldie Hawn en Meryl Streep. In de satire Death Becomes Her spelen ze rivaliserende actrices, wanhopig op zoek naar de sleutel tot de eeuwige jeugd. Vol bizarre grappen en special effects, maar zeker ook met een kern van waarheid.

Tot altijd (Nic Balthazar, 2012)
Zondag, Eén, 20.25 uur

'Er valt prima mee te leven', stelt arts Thomas. Hij zal persoonlijk ondervinden of dat klopt nadat bij boezemvriend Mario de spierziekte MS is geconstateerd. Hij en Mario zijn onafscheidelijk sinds ze als activisten op de barricaden klommen; wat als Mario voor Thomas' ogen instort, de controle over zijn lijf definitief verliest, en uitdrukkelijk zijn leven wil beëindigen? Tot altijd is gebaseerd op de strijd van Mario Verstraete, die in 2002 als eerste Belg gebruikmaakte van de door hemzelf bevochten euthanasiewet. In twee uur snelt regisseur-scenarist Nic Balthazar door Mario's laatste twintig levensjaren; een tempo dat diens aftakeling extra zichtbaar en pijnlijk maakt. De film gooit er regelmatig te veel schepjes bovenop, maar Koen de Graeve is als Mario erg goed.

null Beeld
Beeld

Foxcatcher (Benett Miller, 2014)
Zondag, BBC 2, 22.00 uur

Het zit allemaal in die ene, prachtige scène aan het begin. Worstelaar Mark Schultz (Channing Tatum), drie jaar geleden olympisch kampioen maar nu veroordeeld tot de gaarkeuken, betreedt de sportschool met de grote lege worstelvloer. Zijn broer neemt afscheid van het bezoek en voegt zich bij hem. Minutenlang cirkelt daarna in alle stilte de camera om hen heen, die twee broers, van wie de oudste, Dave (Mark Ruffalo), de jongste soepel maakt, hem aanraakt, aait bijna, in hem duikt, liefdevolle, opbeurende woorden fluistert. Ze worstelen en daarna zet Dave Mark thuis af. 'Give me a hug.' Alles wat daarna volgt, snap je. Regisseur Miller (Capote) maakte van deze worstelfilm een zeldzaam intrigerende verkenning van hoe (moeizaam) mannen met elkaar omgaan.

null Beeld
Beeld

Art of America
Canvas, 20.15 uur

De Britse kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon maakt een reis van West naar Oost-Amerika, langs de belangrijkste kunstwerken van het land. In Massachusetts bekijkt hij de eerste portretten van de puriteinse kolonisten en in Pennsylvania vertelt hij het bloederige verhaal achter Benjamin Wests schilderij The Treaty of Penn with the Indians.

The Mind of the Universe
NPO 2, 21.05 uur

Mensen denken graag dat alleen mensen echt kunnen denken, maar is dat wel zo? Cognitief psycholoog Nicky Clayton vergeleek bijvoorbeeld de hersenkracht van kinderen en kraaien en die laatsten bleken het geheugen te hebben van een olifant (of beter zelfs). Sterrenkundige Guy Consolmagno (schrijver van Would You Baptise an Extraterrestrial?) vertelt over zijn baan bij de Sterrenwacht van het Vaticaan, waar het geloof in een hogere macht en de wetenschap hand in hand gaan.

Three Wives, One Husband
NPO 3, 22.45 uur

Na zestien kinderen (en nummer 17 onderweg) en twee echtgenotes is het voor Enoch Foster nog niet genoeg: zou de 25-jarige kinderjuf Lydia zich niet ook bij hem en zijn gezin willen aansluiten? Enoch is een van de inwoners van Rockland Ranch, een in zijn bestaan bedreigde enclave van fundamentalistische mormonen in de woestijn van Utah. Hun huizen hakten ze gedeeltelijk uit de rotsen en polygamie is er een moetje (met heel wat jaloezie tot gevolg). Three Wives, One Husband is geen freakshow de makers zijn oprecht geïnteresseerd en filmden er een jaar lang het klokje rond maar toch denk je de hele tijd: hoe bestaat het?

Andere tijden sport
NPO 1, 22.10 uur

Terug naar de Tour van 2007, toen de Deense Rabo-renner Michael Rasmussen op de eindzege afstevende, maar in de slotweek door zijn team uit koers werd gehaald. Rasmussen was opeens dopingverdachte en mocht niet meer verder.

Michael Rasmussen wint de 16e etappe van de Tour de France in 2007. Beeld reuters
Michael Rasmussen wint de 16e etappe van de Tour de France in 2007.Beeld reuters
Meer over