De Volkskrant tv-selectie voor zondag 9 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Waldemar Torenstra en Imanuelle Grives in Vechtershart. Beeld
Waldemar Torenstra en Imanuelle Grives in Vechtershart.Beeld

Himmlers hersens heten Heydrich
NPO 2, 20.15 uur

De nieuwe VPRO-zondagavondserie is gebaseerd op de beroemde roman HhhH ('Himmlers hersens heten Heydrich') van Laurent Binet, en heeft een bijzondere vertelvorm die balanceert op de grens van feit en fictie. Centraal staat het verhaal van nazi-kopstuk Reinhard Heydrich (gespeeld door de Duitse acteur Detlef Bothe), de architect van de jodenvernietiging die bij een spectaculaire aanslag in Praag in 1942 om het leven werd gebracht door twee Tsjechische vluchtelingen. Aflevering 1, 'De violist werd moordenaar', gaat over de roerige jonge jaren van Heydrich.

Vechtershart
NPO3, 20.25 uur

Begin van het tweede seizoen van deze dramaserie over kickbokskampioen Nick Roest (Waldemar Torenstra), die zich nu laat klaarstomen voor het populaire MMA (Mixed Martial Arts). Imanuelle Grives is opnieuw te zien als Nicks ex-vriendin, de bokser Selma.

Tchao Pantin (Claude Berri, 1983)
TV 5, 21.05 uur

Alleen al voor de beginbeelden moet u deze film zien. In een prachtige stilistische ode aan de film noir zien we in een aardedonker Parijs, het plaveisel glinsterend van overvloedige regenval, een jongeman ploeteren op een kapotte bromfiets. Op zeker moment, wanneer hij merkt dat een politieauto hem stapvoets volgt, schiet hij een tankstation in, waar hij en de nachtbediende er niet lang over doen om te beseffen dat ze een vette klik hebben. Twee randfiguren de jongeman een drugsdealertje, de pompbediende een ex-crimineel brengen vervolgens wat nachten kletsend samen door, totdat het noodlot toeslaat en de pompbediende zich gedwongen voelt zijn oude stiel weer op te pakken. Allemaal zeldzaam sfeervol in beeld gebracht door de degelijke Franse genrefilmer Claude Berri (Je vous aime, Germinal), die zowel de acteurs (Richard Anconina en komiek Coluche in een bloedserieuze rol als pompbediende) als cameraman Bruno Nuytten (Possession, Garde à vue) alle ruimte geeft om te schitteren.

13 Reasons Why
Te zien op Netflix

2017 blijkt een uitstekend jaar te zijn voor Amerikaanse highschoolseries: na het onderhoudende Riverdale heeft Netflix nu ook 13 Reasons Why gelanceerd. Dit sterke tienerdrama draait om de dood van de getroubleerde scholiere Hannah Baker. Zij maakte zelf een einde aan haar leven en liet dertien cassettebandjes na waarop zij haar verhaal doet. Jawel, cassettebandjes: aangezien de serie zich afspeelt in hedendaags Californië kunnen we dit als een retro-trend opvatten. De introverte hoofdpersoon Clay Jensen, die verliefd was op Hannah, jat zo snel mogelijk een walkman van een klasgenoot en begint met ingehouden adem te luisteren.

Louis C.K. 2017
Te zien op Netflix

De nieuwe comedyspecial van Louis C.K. is een registratie van de voorstelling waarmee de beroemde New Yorker afgelopen zomer ook Nederland aandeed. Hij stond toen in de Ziggo Dome, waar hij nu eens niet in simpel zwart T-shirt, maar in pak met stropdas vertelde over onder meer abortus, de opvoeding van zijn twee dochters en zijn fascinatie voor de mannelijke strippers uit Magic Mike. De Volkskrant gaf vier sterren aan het optreden.

Meer over