De volkskrant tv-selectie voor zondag 4 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Ruben Terlou gaat op bezoek bij een Kung-Fu-master Beeld
Ruben Terlou gaat op bezoek bij een Kung-Fu-masterBeeld

Jane Eyre (Cary Fukunaga, 2011)
BBC 2, 15.10 uur

Beeldschoon, maar gesloten en een toonbeeld van zelfbeheersing. Zo zet Mia Wasikowska het klassieke personage Jane Eyre neer. De onder het oppervlak kolkende passie is voelbaar precies zoals het hoort in een klassieke bewerking van Charlotte Brontës roman. En klassiek ís de verfilming, al nemen regisseur Fukunaga en scenarist Moira Buffini de structuur van het boek op de schop en krijgt het chronologische verhaal een effectieve flashbackconstructie, waarbij de meeste tijd is ingeruimd voor de intense relatie tussen Eyre en de brute landheer Rochester (Michael Fassbender).

Jongens (Mischa Kamp, 2014)
NPO 3, 15.35 uur

Het zindert tussen Sieger en Marc, die elkaar leren kennen als ze met hun hardloopteam voor een estafettewedstrijd gaan trainen. Maar Sieger (mooie doorbraakrol van Gijs Blom) doet liever niets met die gevoelens en probeert zich wijs te maken dat hij op meisjes valt. Regisseur Kamp weet in deze telefilm Siegers innerlijke onrust mooi te treffen, zonder dat het er te dik bovenop ligt. Ondanks alle problemen heeft Jongens een fijn ontspannen vakantiesfeer.

Ex Machina (Alex Garland, 2014)
Net 5, 23.05 uur

Prachtig vormgegeven en volgestopt met vragen en kwesties over kunstmatige intelligentie, is Ex Machina uiteindelijk toch gewoon een gevecht tussen twee macho-nerds, dat geen winnaar kent. De een, Nathan (Oscar Isaac), is het geniale brein achter de machtigste internetzoekmachine. De ander, Caleb (Domhnall Gleeson), een werknemer die een weekje bij hem mag doorbrengen. Caleb wordt onderworpen aan een extreme versie van de Turingtest: beseft de gesprekspartner van een robot dat hij met een robot praat? Ondanks het futuristische onderwerp volgt Ex Machina aloude filmwetten, die ons, nederige mensen, waarschuwen geen God-tartend gedrag te vertonen.

College Tour
NPO2, 21.05 uur

'Ik heb net als Annie moeten vechten en ze heeft me geleerd met verdriet om te gaan en niet de humor te vergeten', zei Simone Kleinsma toen ze een musicalaward had gekregen voor haar hoofdrol in Was getekend, Annie MG Schmidt. Ze is te gast in College Tour.

Door het hart van China

NPO 2, 20.15 uur

Er is eigenlijk maar een regel belangrijk, zegt de Kung-Fu-master: 'wees mens'. Ruben Terlou waadt blootsvoets door rotsige bergbeken om te ontdekken wat het taoïsme, door Mao ooit met geweld verboden, nu voor de Chinezen betekent. Hij gaat bij een Kung-Fu-master/tijgertemmer in de leer, bij een grotbewonende kluizenaar en bij een taomeester die hem op een rots aan het mediteren zet. Het gaat niet heel goed, zegt Ruben, 'mijn gedachten blijven maar komen.'

Wereldrecord
Canvas, 20.15 uur

263,5 kilo hield de Iraanse krachtbom Hossein Rezazadeh boven het hoofd in 2004 op de Olympische Spelen van Athene. Maarten Vangramberen wil in zijn serie over iconische wereldrecords weten hoe je dat doet, zoveel kilo's liften. Het geheim ligt niet alleen in lekker wat vet, maar ook in snelheid (!) en enorm sterke botten.

Andere tijden sport
NPO 1, 22.00 uur

Goed verhaal: De coach van het Nederlands ijshockey-team, Hans Westberg, had de stijl van het onverslaanbare Sovjetteam zo minutieus bestudeerd, dat de Amerikaanse coach Herb Brooks bij hem aanklopte. Westberg adviseerde agressief spel, vol d'r in. En de kansloze Amerikanen speelden tot ieders ongeloof de Koude Oorlog-vijanden eruit op de Olympische Spelen van 1980 in Lake Placid, een Miracle on ice. Warme voetnoot bij dit verhaal: hoe de Russen in de aanloop van de Olympische Spelen naar Nederland kwamen voor een paar oefenwedstrijden, samen met de (Canadees)Nederlandse ijshockeyers in een bus in de Noord-Oostpolder vast kwamen te zitten in een sneeuwstorm en elkaar warm hielden met Russische bontjassen en volksliedjes.

Oud-bondscoach Hans Westberg. Beeld
Oud-bondscoach Hans Westberg.Beeld
Meer over