De Volkskrant tv-selectie voor zondag 30 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Michael Moore. Beeld afp
Michael Moore.Beeld afp

Droomland Amerika
Zondag, NPO 2, 20.15 uur

In de slotaflevering Het systeem van zijn documentaireserie is Eelco Bosch van Rosenthal in Washington D.C.. Politici als Trump en Sanders nemen het politieke spel dat daar gespeeld wordt onder vuur. Is Amerika nog wel een functionerende democratie?

Tegenlicht
Zondag, NPO 2, 21.05 uur

In de aflevering Italiaanse lente een portret van burgemeester Leoluca Orlando van Palermo, die beroemd en geliefd is als bestrijder van de maffia, en nu een nieuwe missie heeft. Orlando wil dat mobiliteit als mensenrecht wordt erkend en heeft in Palermo de verblijfsvergunning afgeschaft. Afrikaanse gelukszoekers heet hij persoonlijk welkom in de haven. Onlangs kwam hij naar Den Haag om zijn aanpak te lanceren tijdens een bijeenkomst van burgemeesters van overal ter wereld. Kan één burgemeester het verschil maken?

Michael Moore in Trumpland
Zondag, NPO 3, 22.25 uur

Bij wijze van verrassing lanceerde Michael Moore vorige week een film over de presidentsverkiezingen. Daarin begeeft de linkse, activistische Moore zich in het hol van de leeuw. In een theater in Ohio brengt hij een show voor 2.000 man publiek, waarvan de meesten waarschijnlijk aanhanger zijn van Donald Trump. De show is een mix van stand-up comedy, politiek commentaar en uiteraard ook een steunbetuiging aan Hillary Clinton.

Toevallig is tegelijkertijd op Canvas (22.35 uur) een andere nieuwe film van Moore te zien: Where to Invade Next? uit 2015, waarin hij door Europese landen trekt op zoek naar oplossingen van sociale problemen in Amerika. Gelukkig wordt deze film op donderdag 3 november ook nog uitgezonden op NPO 3 (21.00 uur).

Michael Moore. Beeld afp
Michael Moore.Beeld afp

The Good Girl (Miguel Arteta, 2002)
Zondag, ONS, 14.00 uur

Ach, deed ze dat maar wat vaker. In het geslaagde melodrama The GoodGirl speelt Jennifer Aniston een caissière van een supermarkt in het sombere gebied ten zuiden van San Francisco. Op een dag duikt Jake Gyllenhaal op als nieuwe collega. Die noemt zich Holden (naar de hoofdpersoon uit The Catcher in the Rye) en valt slecht in de omgeving waar alles wat afwijkt van de norm nauwelijks getolereerd wordt. Maar Anistons personage ziet onbewust in hem een kans te ontsnappen uit haar kleurloze bestaan. Zoiets leidt in films zelden tot een gelukkig einde.

The Frighteners (Peter Jackson, 1996)
Zondag, Net 5, 20.00 uur

Voordat Peter Jackson met zijn Lord of the Rings-trilogie het grote succesnummer van Hollywood werd, werkte hij in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland aan een opvallend oeuvre, met lowbudget-horrorfilms als Bad Taste en Braindead en het meesterlijke meisjesdrama Heavenly Creatures. The Frighteners was Jacksons eerste Hollywoodproductie. Een kassucces werd het niet, deze griezelkomedie met Michael J. Fox als een oplichter die paranormale gaven voorwendt misschien doordat het Amerikaanse publiek moeilijk uit de voeten kon met de combinatie van horror en zwarte humor. Europa had en heeft er minder moeite mee: geestige, knappe film zichtbaar met lol gemaakt.

Meer over