De Volkskrant tv-selectie voor zondag 22 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Beeld uit Master and Commander Beeld
Beeld uit Master and CommanderBeeld

Close Up: Dietrich en Garbo
NPO 2, 19.15 uur

De mysterieuze, onaantastbare versus de sensuele, von Kopf bis Fuß auf Liebe eingestellt. In de jaren '20 werden de Europese actrices Greta Garbo en Marlene Dietrich door twee grote Hollywoodstudio's in de markt gezet als rivalen en zelfs aartsvijanden. Met succes.

Allah in Europa
NPO 2, 20.15 uur

Jan Leyers' pelgrimage eindigt in Nederland en België. Leyers ontmoet moslimbekeerling Nourdeen Wildeman, de moeder van een jihadstrijder, de radicale Okay Pala die droomt van een islamitisch kalifaat en een Brusselse islamleraar die juist een pleidooi houdt voor tolerantie. Misschien speelt de echte strijd zich wel af binnen de islam zelf, tussen de hardliners en de liberale moslims.

Tegenlicht
NPO 2, 21.05 uur

Hollywood of Hilversum heb je niet meer nodig, iedereen kan rijk en beroemd worden in youtube-land. Maar wat zijn de schaduwkanten van youtube's uitgekiende verdienmodel en dwingende algoritme?

78/52 Die letzten Geheimnisse von Psycho
Arte, 22.15 uur

College over dé klassieke thrillerscène uit de filmgeschiedenis: de douchescène uit Psycho. Hitchcock had er een body double voor ingehuurd, die zich ter goedkeuring moest uitkleden, voor ze douchend aan het mes geregen zou worden.

3 Lab; Alles wat er is
NPO3, 23.25 uur

Kleine, ontroerende film over Parkinsonpatienten die ondanks het getril en de stijfte toch wekelijks gaan dansen en weer wat bewegingsvrijheid en vreugde in hun geteisterde lichaam voelen.

Suspicion (Alfred Hitchcock, 1941)
BBC 2, 14.30 uur

In het klassieke Hollywood waren ze erg in zwang: duistere thrillers over vrouwen die merken dat manlief allesbehalve een droomprins is. In dit subgenre is Suspicion een uitblinker. Er zit een luchtje aan het glas melk dat de charmante Johnnie (Cary Grant) zo zorgzaam naar zijn zieke vrouw Lina (Joan Fontaine) brengt. Schuilt er gevaar achter zijn gladde verschijning? Fontaine won voor haar rol een Oscar.

Master and Commander: The Far Side of the World (Peter Weir, 2003)
RTL 7, 20.00 uur

Een Engels oorlogsschip levert begin 19de eeuw een verre zeestrijd met een van Napoleons pronkstukken. In het eerste halfuur van de film, vrij naar Patrick O'Brians historische romans, wordt de Surprise van kapitein Jack Aubrey (Russell Crowe) in dichte mist verrast door een Franse tegenstrever. Lang en gedetailleerd wordt de strijd tussen de schepen verbeeld. Toch is dat niet het verhaal dat Weir wil vertellen. De scheepsarts Stephen (Paul Bettany), tevens beste vriend van kapitein Jack, reist mee en is in veel opzichten diens tegenpool. Hun discussies over vooruitgangsdenken, nationalisme, leiderschap en de ethiek en zin van oorlog vormen het eigenlijke hart van de film. De finale zeeslag is indrukwekkend, maar meer indruk maakt de relatief lange scène die erop volgt, rond de mannen die in de strijd sneuvelden.

The Island (Michael Bay, 2005)
Net 5, 22.10 uur

Ewan McGregor en Scarlett Johansson spelen twee klonen, gemaakt om organen te doneren. En die zijn na een ecologische ramp (in 2019) van groot belang. Maar de twee proberen hun makers te ontvluchten. Na een rustig eerste halfuur, dat qua decor en toon opvallend goed aansluit bij George Lucas' sf-klassieker THX 1138 (1971), gaat het goed los.

Meer over