De Volkskrant tv-selectie voor zondag 2 juli

Joris Henquet
Hennie Kuiper tijdens Parijs-Roubaix in 1983. Beeld anp
Hennie Kuiper tijdens Parijs-Roubaix in 1983.Beeld anp

Andere Tijden Sport: Hennie Kuiper
Zondag, NPO 1, 22.15 uur

In 'De verloren Tour van Hennie Kuiper' gaat de nu 68-jarige oud-wielrenner Kuiper terug naar de Alpe d'Huez, de legendarische berg in de Franse Alpen waar hij in de Tour de France 1977 triomfeerde en op slechts acht seconden van gele truidrager Bernard Thévenet wist te komen. Veertig jaar na dato beklimt Hennie Kuiper de Alpe d'Huez opnieuw en blikt hij terug op de Tour waarin hij heel dicht bij de eindzege kwam, maar uiteindelijk toch niet wist te winnen. Wat had hij anders kunnen doen?

Overboard (Garry Marshall, 1987)
Zondag, Net 5, 20.00 uur

Komedie-veteraan Goldie Hawn speelt de ontiegelijk vervelende societydame Joanna, die haar geheugen verliest wanneer ze van haar jacht in zee valt en terecht komt bij de eerder door haar ingehuurde en zwaar beledigde timmerman (Hawns levenspartner Kurt Russell) die haar na het ongeluk wijsmaakt dat ze zijn echtgenote is. Terwijl ze vaagjes vermoedt dat er iets niet klopt, doet Joanna wat Dean haar opdraagt en probeert zo goed en zo kwaad als ze kan diens huissloof te zijn. Het sowieso al voorspelbare script van Overboard drijft voornamelijk op één grap, en de variaties zijn lang niet allemaal even grappig. Toch blijft Hawn een prettig middelpunt, zeker wanneer ze de bitch moet uithangen of worstelt met haar huisvrouwrol. Net 5 zendt om 22.15 uur ook nog de actiekomedie Bird on a Wire uit (John Badham, 1990), waarin Hawn gekoppeld wordt aan Mel Gibson.

Dirty Harry (Don Siegel, 1971)
Zondag, Arte, 20.15 uur

Het aanbod aan fijne films is deze zondag zo schaars, dat we niet anders kunnen dan ook op Arte's Duits nagesynchroniseerde Dirty Harry-double bill te wijzen. Misschien valt er enige camp-lol te beleven aan politieagent 'Dirty' Harry Calahan (Clint Eastwood), die 'Was ist, du Mistsau? Make my day!' sist. Calahan is de man 'die je niet ergens naartoe stuurt, maar op iemand loslaat'. In de eerste van vijf Dirty Harry-films - Arte zendt om 21.55 uur ook nog deel 4 uit, Sudden Impact (Clint Eastwood, 1983) - bindt hij de strijd aan met een psychopathische moordenaar die San Francisco in zijn greep houdt.

Meer over