De Volkskrant tv-selectie voor zondag 19 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag kijken.

Kevin Toma en Mirjam Bosgraaf
Dustin Hoffman, Susan Sarandon en Jake Gyllenhaal in Moonlight Mile. Beeld
Dustin Hoffman, Susan Sarandon en Jake Gyllenhaal in Moonlight Mile.Beeld

Rick Stein; From Venice to Istanbul, Eén, 18.10 uur

Eetreiziger en kok Rick Stein reist van Venetië naar Istanbul en kookt onderweg mediterrane heerlijkheden en klassiekers: gnocchi met spinkrabvlees in Venetië, lamsspiezen met pistachenoten in Griekenland, lam met auberginepuree in Turkije. En die goeie ouwe tiramisu.

Close up; hemel in Guangzhou, NPO 2, 19.20 uur

Een Nederlands architectenpaar dat net voor zichzelf was begonnen, won in 2005 de pitch voor de bouw van een nieuwe tv-toren in Guangzhou, China. Mark Hemel en Barbara Kuit waren er zelf ook verbaasd over. Het idee voor de toren was speels ontstaan, een neefje dat een spiraaltrap tekende en Mark Hemel die de tekening met honderden elastiekjes namaakte. Het ontwerp werd een 600 meter hoge 'vrouwelijke zandlopertoren, omdat bijna alle andere torens mannelijk zijn', die in 2010 werd geopend en nu bij de skyline van Guangzhou hoort.

Dus ik ben... een goede opvoeder, NPO 2, 20.25 uur

Zoals Kant al zei, 'de mens kan slechts mens worden door opvoeding en onderwijs'. Maar wat is een goede opvoeding dan, vraagt filosoof en moeder Stine Jensen zich af. Verwennen Nederlandse ouders hun kinderen te veel? Maakt gul complimenteren kleine narcisten van kinderen? Is strak-strenge Franse methode het best? Franse kinderen gooien niet met eten of bestek en hollen niet door restaurants.

Filosofe Stine Jansen tijdens de Nacht van de Filosofie in het Groninger Forum. Beeld Harry Cock/de Volkskrant
Filosofe Stine Jansen tijdens de Nacht van de Filosofie in het Groninger Forum.Beeld Harry Cock/de Volkskrant

Lemonade, HBO 2, 21.00 uur

Er is al veel gezegd en uitgelegd over Lemonade en nu zendt HBO de film, die bij het visuele album van Beyoncé hoort, ook hier uit. Lemonade omvat veel: ideeën en gevoelens over ontrouw, wraak, huwelijk en hoe het is een om een zwarte vrouw in Amerika te zijn, de poëzie van de Somalische dichteres Warsan Shire en de wijsheid van Jay Z's oma Hattie, die op haar 90ste zei: Iwas served lemons, but I made lemonade En Bey in een diepgele jurk, die dan weer niet zou verwijzen naar citroenen, maar naar de Afrikaanse liefdesgodin Oshun.

Nooit te oud, NPO 1, 13.10 uur

De bewoners van 'zorgcentrum' Verstraete eisen respect. Waarom worden ze nog maar één keer per week gewassen, is het eten niet lekker en zijn er zo weinig recreatiemogelijkheden? De schuldigen, een in 'efficiency' denkende directeur (Kasper van Kooten) en zijn gevoelloze manager (Georgina Verbaan), trachten de bezetting met behulp van politie-inzet te beëindigen, en sussen onderwijl de opgetrommelde media en bezorgde familieleden van de bewoners. Mildsatirische telefilm, vooral genietbaar vanwege de parade aan oudere acteurs (o.a. Staartjes, Courbois, Van der Vlugt, Lambrechts, Havertong).

Water for Elephants, Fox, 21.40 uur

Anno 1931 belandt een gesjeesde student diergeneeskunde (Robert Pattinson) op een circustrein, en laat zijn begerige oog meteen vallen op de vrouw (Reese Witherspoon) van de hardvochtige directeur (Christoph Waltz). Je hoeft niet de gelijknamige bestseller van Sara Gruen te hebben gelezen om te weten hoe dat afloopt. Regisseur Lawrence kan met tragedie veel beter uit de voeten dan met de romantiek; Waltz is beklemmend goed.

Moonlight Mile, BBC 1, 00.15 uur

Al dragen Ben (Dustin Hoffman) en JoJo (Susan Sarandon) hun doodgeschoten dochter Diana ten grave, die zou gaan trouwen met Joe (Jake Gyllenhaal), toch dompelt die tragedie niet hun hele wereld in duisternis. Terwijl de begrafenisstoet door Diana's geboortestadje trekt, toont regisseur-scenarist Silberling hoe het leven verder gaat. De zon schijnt, in de kerk wordt getrouwd en op straat wordt gezoend. Het verwerkingsproces van de personages verloopt nu eens niet volgens de vaste filmregeltjes. Dat alleen al maakt Moonlight Mile, deels gebaseerd op Silberlings eigen ervaringen, tot een verademing. De uitstekende vertolkingen van de hoofdrolspelers worden perfect aangevuld door Ellen Pompeo (Grey's Anatomy), als de bardame die Joe's hart steelt.

DVD-tips

L'Avventura

Al in 1960 wist het publiek van het Filmfestival van Cannes hoe het een film moest uitjouwen. Bij de première van het tegenwoordig als mijlpaal geldende L'Avventura kregen regisseur Michelangelo Antonioni en zijn team het zwaar te verduren: de toeschouwers lieten zich horen van hun onbeschoftste kant.

L'Avventura kreeg later alsnog veel bijval op het festival en won er de juryprijs. Maar het premièrepubliek had geen geduld voor Antonioni's even kristalheldere als rigide stijl het beeld als bijna abstracte expressie van het innerlijk van de personages en verslikte zich in de radicale anti-plot: ongehoord was het, dat protagoniste Anna na een half uur spoorloos verdwijnt en ook spoorloos blijft, zonder dat Antonioni uitlegt wat er is gebeurd is. Liever vult hij het ontstane gat in de film met nieuwe hoofdpersonages (Anna's geliefde en haar vriendin), die Anna zoeken maar nooit vinden. 'L'Avventura gaat over het letterlijke verdwijnen van betekenis', stelt filmjournalist Gene Youngblood in zijn uitstekende audiocommentaar op de nieuwe Blu-ray. Door de piekfijne, strakke presentatie van de film zelf valt nóg beter op hoe sculpturaal Antonioni's blik op de werkelijkheid is. En dat de camera zich soms liever door de textuur en objecten, gebouwen en landschappen laat meesleuren dan door de personages en hun beslommeringen.

De Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni aan het werk. Beeld EPA
De Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni aan het werk.Beeld EPA

Steve Jobs

Steve Jobs, het wisselend ontvangen en commercieel teleurstellende portret dat regisseur Danny Boyle en scenarist Aaron Sorkin maakten van de legendarische Apple-voorman, krijgt een nette behandeling op Blu-ray. Gedurende de film zijn liefst twee audiocommentaren te beluisteren: op het ene schuift Boyle aan, op het andere Sorkin en editor Elliot Graham. Wie daar geen tijd voor heeft kan ook wat opsteken van de drie kwartier durende 'making of', waarin Boyle en Sorkin onder meer nog eens uitleggen dat ze geen conventionele, zo objectief mogelijke biografie wilden maken. Wie dat toch verwacht, verwijzen ze liever door naar Walter Isaacsons boek. Sorkin: 'Ik heb de plicht subjectief te zijn.'

Meer over