De Volkskrant tv-selectie voor zondag 18 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Documentairemaakster Sunny Bergman van 'Wit is ook een kleur' Beeld An-Sofie Kesteleyn
Documentairemaakster Sunny Bergman van 'Wit is ook een kleur'Beeld An-Sofie Kesteleyn

Hitler vs Churchill

Discovery, 21.00 uur

10 jaar draaiden Winston Churchill en Adolf Hitler om elkaar heen voor ze uiteindelijk de strijd aangingen. Ze 'bestudeerden' elkaar, stelt deze docu, en hadden meer gemeen dan je zou denken. De liefde voor schilderkunst bijvoorbeeld en de wil om te winnen. De vraag is of Europa er anders uit had gezien als die twee heel andere karakters hadden gehad.

Wit is ook een kleur

NPO 2, 21.05 uur

Sunny Bergmans film waarin ze zich afvraagt waarom zoveel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. De witte mens kan wel doen of hij 'kleurenblind' is en krachtig beweren dat kleur geen enkele rol speelt, maar zo is het niet volgens Bergman. Onze cultuur is doordrenkt van witte superioriteit. Ze neemt de proef op de som met een experiment waarvoor poppen worden gebruikt.

Lees ook

Het intverview met Sunny Bergman over 'Wit is ook een kleur'

De reünie

NPO 1, 21.35 uur

Vijfentwintig vluchtelingen die in 2015 in Nederland aankwamen, ontmoeten elkaar een jaar later op dezelfde plaats: in de Jaarbeurs, die weer net zo is ingericht als toen, met vijfhonderd matrassen op de grond. Rafeek die in een gastgezin woordje voor woordje Nederlands leerde, Tamer die in Syrië vermoord dreigde te worden en zijn vrouw en dochters achter moest laten, de drie vrienden uit Damascus, die de hele helse reis samen zijn opgetrokken.

The invisible city

Canvas, 22.10 uur

De Brusselse documentairemaker Lieven Corthouts woonde vier jaar in het Keniaanse vluchtelingenkamp dat toepasselijk 'nergens' heet, kakuma. Een kamp dat er maar tijdelijk zou zijn en waar iedereen op doorreis is naar een beter, minder gevaarlijk leven. In de praktijk komt bijna niemand weg uit nergens en is Kakuma uitgegroeid tot een stad met 200 duizend inwoners.

The Terminal (Steven Spielberg, 2004)

BBC 2, 18.35 uur

Viktor Navorski (Tom Hanks), inwoner van het fictieve Krakozhia, wordt opgesloten op het vliegveld wanneer zijn paspoort als ongeldig wordt bestempeld. Het toeval wil dat er vlak na zijn vertrek in de Kaukasusrepubliek een coup is gepleegd en dat de staat nu niet wordt erkend door de VS. Hij kan niet terug én de VS niet in. Gelukkig weet hij zich op het vliegveld bewonderenswaardig snel aan te passen. De film heeft zijn kleffe kanten, maar Spielberg houdt je toch geboeid door het verhaal met vaart te vertellen en The Terminal stilistisch te presenteren als een subtiele hommage aan de Franse grootmeester Jacques Tati.

Skyfall (Sam Mendes, 2012)

RTL 4, 20.00 uur

Succesvol theaterregisseur en arthousefilmer Sam Mendes (American Beauty) debuteerde metSkyfall als Bondregisseur en herdefinieerde direct het genre, dat met al te intense actie wel wat aan inflatie onderhevig was geworden. Skyfall bevat nog steeds veel actie, maar wisselt dat af met mooie, serene momenten, waarin het persoonlijke verleden van de held een rol speelt. De opnamen voor de slotscènes in Schotland zijn betoverend mooi.

Margin Call (J.C. Chandor, 2011)

Fox, 22.00 uur

De eer van de eerste echte kredietcrisisfilm gaat naar Margin Call. De gedeeltelijke ontmanteling van een grote Lehmann Brothers-achtige investeringsbank die op het punt staat failliet te gaan, gedurende een doorwaakte periode van 36 uur, wordt geserveerd als stijlvolle en razendspannende thriller. Het gebouw waarin onder anderen Kevin Spacey en Jeremy Irons discussiëren over wat en hoe er te redden valt, lijkt in enkele scènes mooi overgeleverd aan ongrijpbare machten, als hoog boven het hoofd van de jonge jongen die de reusachtige verliespost voor het eerst ontdekte, de opperbazen hun helikopter laten landen op het dak.

Meer over