De Volkskrant tv-selectie voor zondag 16 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Nederland speelt de openingswedstrijd van het EK vrouwenvoetbal tegen Noorwegen. Beeld anp
Nederland speelt de openingswedstrijd van het EK vrouwenvoetbal tegen Noorwegen.Beeld anp

EK Vrouwenvoetbal
NPO1, 17.55 uur

Live uitgezonden openingswedstrijd van het EK vrouwenvoetbal. Gastland Nederland opent het toernooi tegen Noorwegen. Later op de avond spelen België en Denemarken tegen elkaar. Op themakanaal NPO Sport zijn alle wedstrijden helemaal te zien.

Rick Stein's long weekends
Eén, 18.10 uur

Voor iedereen met heimwee naar de winter reist tv-kok Rick Stein naar Reykjavik in IJsland, waar hij eitjes kookt in een geiser en roggebrood bakt in de warme vulkanische aarde. Er staat ook een feestmaal op het menu: schapenkop met blauwe bessen.

Lees verder onder de trailer.

What's the right thing to do?
NPO2, 19.20 uur

Tv-versie van de populaire, interactieve colleges van 'rock star moralist'en Harvard-filosoof Michael Sandel. In een amfitheater debatteert hij over privacy, kapitalisme, migratie en andere brandende kwesties 'waar je nooit uit komt zonder morele vragen'.

Lees verder onder de trailer.

Lucy Worsley: Mozart's London Odyssey
BBC4, 20.00 uur

Geschiedenis verteld door historicus Lucy Worsley. Over Mozart, die als kind naar Londen kwam, daar het wonderkind moest spelen en doodziek werd. Maar hij schreef er wel zijn eerste symfonie. Alleen, dat geloofde niemand...

Rouwen en leven na MH17
NPO2, 20.15 uur

Hoe gaat het met familieleden en geliefden die achterbleven na de ramp met de MH17? Heeft de rouw alles overschaduwd of is er toch nog leven na de 17de juli 2014? Film aan de vooravond van de onthulling van het Nationaal Monument MH17.

De achterwand van het denkteken MH17 Beeld anp
De achterwand van het denkteken MH17Beeld anp

Hinterland
NPO1, 22.10 uur

Begin van de tweede serie van de detective die al het Engels-Welsh antwoord op nordic noir is genoemd. De getormenteerde politieman Tom Mathias moet misdaden oplossen in het prachtige, eenzame en onherbergzame landschap van West-Wales.

The Boat that Rocked (Richard Curtis, 2009)
Arte, 20.15-22.25 uur

Als kind wilde Richard Curtis muzikant worden, zo schreef hij in een stukje voor de Engelse krant The Guardian ter promotie van zijn radiopiratenfilm The Boat That Rocked (in de VS uitgebracht als Pirate Radio). Hij ontwikkelde een grote liefde voor popmuziek. In zijn films is het niet alleen een komen en gaan van personages, maar vooral ook van liedjes. The Boat That Rocked is losjes gebaseerd op de perikelen rond de illegale Britse zeezender Radio Caroline, die miljoenen luisteraars trok in de begindagen van de rock-'n-roll.

Midden jaren zestig wordt schoolverlater Carl (Tom Sturridge) opgenomen door het team radio-dj's. Dat gezelschap bestaat uit mysterieuze vrouwenverslinders, teruggetrokken platenautisten en over het paard getilde radiogoden die zich echte rocksterren wanen. Zij bieden hem goede raad en hulp bij zijn eerste seksuele ervaringen. De enige vrouw aan boord is lesbisch; een keer per week komt er een boot vrouwen langs voor de ontspanning. Aan wal poogt ondertussen een minister de radiozender uit de lucht te krijgen.

Het lukt regisseur en scenarist Curtis niet helemaal de verhaallijnen overtuigend ineen te vlechten. Maar geholpen door een goede cast (onder anderen Philip Seymour Hoffman) speelt hij voldoende met de clichés om de film overeind te houden.

Lees verder onder de trailer.

Private Benjamin (Howard Zieff, 1980)
Net 5, 20.00-22.15 uur

Komedieveteraan Goldie Hawn (71) maakte afgelopen mei na afwezigheid van vijftienjaar een comeback in de bioscopen, als moeder van Amy Schumer in de lompe en melige kidnapkomedie Snatched. Beter is ze in het vanavond uit te zenden Private Benjamin, waarin ze een wereldvreemde soldaat speelt die zich met humor in een machowereld weet te redden. Hawn, die voor deze rol werd genomineerd voor een Oscar (na haar eerdere bestebijrolbekroning voor haar spel in Cactus Flower) scoorde met Private Benjamin destijds een grote hit.

Lees verder onder de trailer.

Mulan (Tony Bancroft, 1998)
SBS 9, 20.25-22.05 uur

Prachtig getekend Disney-epos, waarmee nu eens niet werd teruggegrepen naar vertrouwde westerse sprookjes, maar naar een oud Chinees volksverhaal. Dat was een logisch gevolg van de wat meer exotische koers die de Amerikaanse animatiestudio in de jaren negentig insloeg, met Aladdin, The Lion King en Pocahontas. Mulan, een kranige tiener die veel om haar zwakke vader geeft, vermomt zich als jongen om diens plaats in het leger in te kunnen nemen. Een maskerade die haar tot een van de grootste helden van China maakt, zoals in deze ook voor volwassenen zeer vermakelijke film sierlijk en geïnspireerd werd opgetekend door regisseur Tony Bancroft. Filmcomponist Jerry Goldsmith schreef de muziek. Mulan is overigens de eerstvolgende Disney-animatiefilm die een speelfilmremake krijgt (eind 2018 verwacht in de bioscopen).

Lees verder onder de trailer.

Rush Hour (Brett Ratner, 1998)
SBS 9, 22.05-00.05 uur

Jarenlang probeerde de Aziatische superster Jackie Chan, die in zijn thuisland in 1962 op 8-jarige leeftijd zijn filmdebuut maakte, in Amerika door te breken, maar dat lukte pas met het begin van wat inmiddels de Rush Hour-trilogie is geworden. Klassieke, vermakelijke buddyfilms werden het. Chris Tucker, de acteur met wie Chan een duo vormt, houdt nooit op met praten, terwijl Chan ('The Beach Boys is great American music') met de Engelse taal worstelt. Tucker kan grof en egocentrisch zijn, waar Chan ondanks zijn martial arts-virtuositeit altijd een goedzak is gebleven.

Meer over