De Volkskrant tv-selectie voor zondag 16 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jesse Heijnis en Kevin Toma
Finding Vivian Maier. Beeld Vivian Maier / Maloof Collection
Finding Vivian Maier.Beeld Vivian Maier / Maloof Collection

Colombia with Simon Reeve
BBC 2, 22.00

Avonturier Simon Reeve neemt een kijkje in het herboren Colombia, waar onlangs, na 50 jaar bloedvergieten, een vredesakkoord werd getekend tussen de regering en guerrillabeweging FARC. Reeve ontmoet ontwapende rebellen en praat met cocaboeren die hopen met hulp van de overheid het over een andere boeg te kunnen gooien.

Tegenlicht
NPO 2, 21.10 uur

Ooit gehoord van Horizon Zero Dawn? Afgelopen weken vloog dit computerspel 2,6 miljoen keer over de toonbank en het werd gemaakt door het Nederlandse Guerilla Games. Tegenlicht kijkt mee hoe achter de schermen, vlak voor het verschijnen van het spel, de eindsprint wordt ingezet. Zo zien we hoe het meisje Aloy jager in een wereld vol mechanische monsters digitaal bij elkaar wordt gekleid uit een gezicht van een Nederlandse actrice, de stem van een Amerikaanse vrouw en het lichaam van een Engelse acrobate.

Finding Vivian Maier
Canvas, 22.40 uur

Het verhaal van de excentrieke Vivian Maier, een straatfotograaf wier indrukwekkende oeuvre pas na haar dood werd ontdekt. Honderdduizenden foto's maakte ze in de jaren vijftig en zestig van het leven in Chicago en New York.

The Goonies (Richard Donner, 1985)
SBS 9, 20.00 uur

Een stel kinderen, onder wie een jonge Sean Astin (Sam uit The Lord of the Rings) en de debuterende Josh Brolin als broers, vindt een schatkaart en gaat op zoek naar de piratenbuit. Charmante avonturenfilm, geregisseerd door Richard Donner (Superman, Lethal Weapon), naar een scenario van Chris Columbus (Home Alone, Harry Potter), geproduceerd door Steven Spielberg, die ook het verhaal verzon. Geen wonder dat de film vol zit met Indiana Jones-achtige toestanden rond verborgen ruimten, ingenieuze valstrikken en spectaculaire decors. De jongens ontdekken en rennen wat af. Soms een tikje griezelig (voor kinderen), vaak grappig en met veel vaart verteld.

Beverly Hills Cop (Martin Brest, 1984)
RTL 7, 20.00 uur

Succesvolle flauwekul uit de koker van producent Jerry Bruckheimer, die stand-up comedian Eddy Murphy's naam als filmster definitief vestigde. De acteur was de jaren ervoor al opgevallen met de (actie)komedies Trading Places en 48Hours.

Hier is hij Axel Foley, politieman uit Detroit, die de moord op een goede vriend onderzoekt. Dat brengt hem in Beverly Hills, waar de plaatselijke politie hem maar moeilijk kan vertrouwen. Naar verluidt improviseerden Murphy en de zijnen (onder wie Judge Reinhold) erop los, wat in de film hier en daar nog te zien is in de vorm van een ongepaste lach. De film kreeg twee vervolgen; het eerste werd geregisseerd door Tony Scott en is vanavond ook te zien.

Meer over