De Volkskrant tv-selectie voor zondag 15 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Anthony Perkins in the Trial. Beeld
Anthony Perkins in the Trial.Beeld

De oergeschiedenis van het VARA-cabaret, deel 1
Zondag, NPO 1, 08.15 uur

In het midden van de jaren tachtig redde het cabaret de Vara van een ondergang. Het ging slecht met de omroep en dus opperde oud-staatssecretaris Marcel van Dam om jonge cabaretiers een podium bij de Vara aan te bieden. Een theaterregistratie is immers zo gemaakt en nog goedkoop ook. Onder anderen Paul de Leeuw, Jack Spijkerman, Herman Finkers en Claudia de Breij verdienden zo hun sporen.

Zapp Echt Gebeurd: Scott & Julia
Zondag, NPO 3, 19.20 uur

In de documentairereeks Echt Gebeurd spelen kinderen de hoofdrol en dat levert ontroerende en openhartige korte films op. Scott krijgt op zijn 15de een ongeluk waardoor hij nooit meer kan lopen. Zijn vriendin Julia is alles voor hem, maar zij heeft ook haar eigen leven. Daarom krijgt Scott een hulphond, al verloopt dat niet meteen vlekkeloos.

Storm (Giacomo Campeotto, 2009)
Zondag, NPO 3, 15.30 uur

Ondanks de Italiaanse naam van de regisseur is dit een door en door Scandinavische jeugdfilm, waarin de 12-jarige Freddie een hond redt van een hels bestaan bij een nare baas. Om deze Storm te kunnen behouden committeert de jongen zich aan een schier onmogelijke opgave. Een schat van een hond, veel drama en een goed gevoel aan het slot: laat de regen maar vallen vanmiddag.

Le procès (Orson Welles, 1962)
Zondag, TV 5, 21.00 uur

Anthony Perkins (die net Hitchcocks Psycho achter de rug had) is de klerk die de hoofdrol speelt in de verfilming van Kafka's roman, waarvoor regisseur Orson Welles zelf het scenario schreef. Zijn aandacht ging vooral uit naar de locaties waar de kafkaëske nachtmerrie van Josef K. zich zou afspelen. Het resultaat is een lust voor het oog, waarbij de niet bescheiden Welles zich weinig gelegen liet liggen aan Kafka's ingehouden stijl. Let op de bijrollen van Jeanne Moreau en Romy Schneider.

De Vlaschaard (Jan Gruyaert, 1983)
Zondag, ONS, 21.02 uur

Gedateerde maar sfeervolle verfilming van Stijn Streuvels' gelijknamige naturalistische roman uit 1907 over een norse godvrezende herenboer (Vic Moeremans) wiens zoon (René Van Sambeek) in opstand komt tegen zijn gezag.

Meer over