De Volkskrant tv-selectie voor zondag 1 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Jesse Heijnis
The Maze Runner. Beeld
The Maze Runner.Beeld

Einde speeltijd

Zondag, NPO 2, 21.05 uur

220 miljoen euro voor één voetballer: wie bedenkt dat dat een goed idee is? Onderzoeksjournalisten Iwan van Duren en Tom Knipping (Voetbal International en auteurs van het boek Voetbal & Maffia) krijgen twee documentaires de tijd om te laten zien waar de geldstromen van het voetbal vandaan komen en belanden in een wereld waar pottenkijkers niet welkom zijn. Deel 1 heeft de veelzeggende titel Hier klopt iets niet, deel 2 Hopen op de sjeik.

The Last Post

Zondag, BBC 1, 22.00 uur

Veel hitte en (melo)drama in deze nieuwe BBC-dramaserie over het leven van een groep Britse officieren en hun vrouwen in het Jemen van de jaren zestig. De jongemannen mogen hun echtgenotes meenemen naar havenstad Aden en het grote avontuur lonkt, maar waar bij de een granaten vallen, slaat bij de ander de verveling toe.

The Maze Runner (Wes Ball, 2014)

Zondag, Net 5, 20.00 uur

Daar zit hij, opgesloten in het Labyrint. Thomas (Dylan O'Brien) heeft geen idee hoe hij er terechtkwam, zomin als de tientallen jongens die hem voorgingen. Zij berustten in hun situatie; Thomas niet. Liever ontsnappen en sterven dan wegkwijnen in deze gevangenis. The Maze Runner, gebaseerd op het eerste boek uit de Maze Runner-reeks van young adult-schrijver James Dashner, is niet origineel: Wat Hunger Games hier, wat Lost en Lord of the Flies daar. Knap dat regisseur Ball toch zo'n spannende film afleverde. Komt door de setting. Ball maakt je benieuwd naar het Labyrint, nog voordat Thomas er een stap heeft gezet.

Bridesmaids (Paul Feig, 2011)

Zondag, SBS 9, 22.05 uur

Nooit eerder vertoond: een vrouw in haar bruidsjurk die midden op straat gaat zitten poepen. Ongetwijfeld het gedenkwaardigste beeld uit de romantische komedie Bridesmaids, waarmee regisseur Paul Feig, schrijfster Kristen Wiig en producer Judd Apatow de voor het genre gebruikelijke smerigheid nu eens volledig aan de vrouwen overlaten. Bridesmaids kreeg Oscarnominaties voor het (onder anderen door Wiig geschreven) script en bijrolspeelster Melissa McCarthy.

undefined

Long shot

Netflix

Ongelofelijk maar waargebeurd: een aflevering van komedieserie Curb Your Enthusiasm redde het leven van honkbalfan Juan Catalan. In documentaire Long Shot is te zien hoe Catalan in 2003 wordt opgepakt voor de moord op een 16-jarig meisje. Zijn alibi op de avond van het misdrijf bezocht hij een sportwedstrijd in het LA Dodger stadion wordt niet geloofd, totdat zijn advocaat ontdekt dat er die dag opnames zijn gemaakt voor Curb Your Enthusiasm. Terwijl het openbaar ministerie de doodstraf eist, duikt de advocaat in de videobanden. Is Catalan misschien érgens te zien?

Meer over