De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 9 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Er ist wieder da. Beeld
Er ist wieder da.Beeld

Rio Live

NPO 1, 14.30 uur.

Op de eerste dag van de Olympische Spelen gaat de aandacht onder meer uit naar het wielrennen: aan de wegwedstrijd bij de mannen, over een parcours van 256 kilometer, doen de Nederlanders Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wout Poels en Steven Kruijswijk mee.

In de ban van Urbanus

Eén, 20.30 uur.

Amusementsprogramma waarin komiek Urbanus, 'peetvader van de Vlaamse humor', ontmoetingen heeft met jongere collega's. Vandaag is dat cabaretier Wouter Deprez (1975), die in de studio gitaaradvies krijgt van Urbanus en samen met hem een sketch opvoert.

Urbanus. Beeld anp
Urbanus.Beeld anp

Andere tijden

NPO 2, 21.20 uur.

Herhaling van deel II van het tweeluik 'Leven in koloniaal Suriname', over het leven in Suriname voordat het land in 1975 onafhankelijk werd. Hierin halen inwoners herinneringen op aan de invloed van Nederland en de groeiende welvaart in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.

EuroPride - Canal parade

NPO 3, 21.50 uur.

Presentator Art Rooijakkers en sidekick Richard Groenendijk doen op geheel eigen wijze verslag van de botenparade die vandaag door de Amsterdamse grachten trekt. Onder meer de World Religion Boat, waarop een pastoor, rabbijn en een imam staan, zal worden besproken.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

The mystery of Van Gogh's ear

BBC 2, 22.00 uur.

BBC-nieuwsman Jeremy Paxman en Van Gogh-kenner Bernadette Murphy storten zich in deze documentaire op de vraag wat er in 1888 precies gebeurde toen Vincent van Gogh een stuk van zijn oor afsneed. De speurtocht begint in Zuid-Frankrijk en eindigt in Amsterdam.

Vrijen in vrijheid

NPO 3, 00.35 uur.

Terugblik op het liefdesexperiment Love Exchange, dat plaatsvond tijdens Gay Pride 2015. Vijf prominente Nederlanders, onder wie journalist Margriet van der Linden en dj Erik Arbores, trokken op met vijf lgbt'ers uit landen waar je niet in vrijheid kunt leven.

Central do Brasil (Walter Salles, 1998)

Canvas, 00.20-02.05 uur.

Ver weg, in elk geval figuurlijk, van het dezer dagen vaakst vertoonde stukje Rio, Copacabana Beach, ligt het centraal station van de wereldstad. De gigantische hal is een plek waar alle lagen van de bevolking nog wél mengen. De voormalige lerares Dora heeft er een plek gevonden om geld te verdienen: aan een lessenaartje schrijft ze brieven voor de mensen die dat zelf niet kunnen. En zo komt ze in contact met het jochie Josué en diens moeder. Die laatste twijfelt over de toon van de brief die ze aan haar ex wil schrijven en komt zo vaker dan eens terug. De eerste houdt de hand van zijn moeder stevig vast en kijkt vijandig de wereld in, ook richting de al even norse Dora.

Als op een dag Dora Josué zónder zijn moeder ziet zitten, schrijven de filmwetten voor dat zij zich over hem zal ontfermen, op weg naar een goede afloop. De weg daarnaartoe is een ontroerende roadmovie waarin het vooral de karakters van de personages zijn die het verhaal voort stuwen: twee totaal verschillende en elkaar lang afstotende individuen, die slechts gemeen hebben dat ze onder hun harde schil een niet te negeren behoefte voelen aan liefde. Hun doen en laten wordt gestuurd door de overlevingsstand waarin ze staan: ze zijn hard, leugenachtig en ongeïnteresseerd. Maar hun ogen zeggen iets anders. De vertolkingen van de oude vrouw (door Fernanda Montenegro) en het jochie (Vinícius de Oliveira) zijn weergaloos. Regisseur Salles (The Motorcycle Diaries, On The Road) hoefde zich in deze film, waarmee hij internationaal zou doorbreken, slechts dienstbaar op te stellen. In een documentaire stijl pikt hij het duo als het ware uit de grote massa en volgt ze op hun weg naar verzoening.

2 Guns (Baltasar Kormákur, 2013)

RTL 5, 20.00-22.05 uur.

Overdrijven is een kunst, bewijzen scenarioschrijver Blake Masters en regisseur Baltasar Kormákur in de vermakelijke thriller 2 Guns. De film zit zo bomvol onwaarschijnlijke verwikkelingen dat het al gauw geen zin meer heeft ze serieus te nemen. Dat hoeft ook niet; de aardigheid zit in de wijze waarop de makers het bizarre verhaal op gang houden. Smokkel, zwart geld, een bankoverval, een drugsbaron, een afgehakt hoofd: alles hangt met elkaar samen, maar het geheel lijkt vooral een excuus om Denzel Washington en Mark Wahlberg te laten ruziën. De acteurs vormen een mooi duo als tot elkaar veroordeelde undercoveragenten die zonder het van elkaar te weten infiltreren in een Mexicaans kartel.

Er ist wieder da (David Wnendt, 2015)

HBO (1), 20.30-22.25 uur.

Onvermijdelijke verfilming van de gelijknamige bestseller van Timur Vermes deed in Nederland minder stof opwaaien dan in Duitsland. Nochtans staat de film garant voor een ongemakkelijke ervaring. Rechtstreeks uit het einde van WOII wordt Hitler in deze hitkomedie naar het nu getransporteerd. Hij ontwaakt in een plantsoen in hartje Berlijn, precies de plek waar ooit de Führerbunker stond. Bekomen van zijn tijdreis, verbaast hij zich over de moderniteit. Wat doen al die Ottomanen in zijn stad? Waarom groet men hem niet meer? Kerngegeven is dat de mensen hem zien als Hitler-imitator, een verdomd goeie zelfs. En zo wordt hij op sleeptouw genomen door een tv-producent en groeit uit tot mediahit. Cruciaal anders dan in het boek laat regisseur Wnendt Hitler ook los in de realiteit, tussen echte en documentair gefilmde Duitsers. Vooral in die scènes wordt Er ist wieder da een ongemakkelijke film, zeker als de man onverstoord kond blijft doen van het nationaal-socialistische gedachtengoed.

Meer over