De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 6 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Cate Blanchett in de film Carol Beeld
Cate Blanchett in de film CarolBeeld

The Letter (William Wyler, 1940)
BBC 2, 16.00 uur

William Wyler experimenteerde graag met extreem lange shots waarin de camera stilstond, of trage lange bewegingen maakte. Van beide bevat The Letter, een genadeloze verfilming van W. Somerset Maughams toneelstuk, mooie voorbeelden. Bette Davis speelt de hoofdrol als de vrouw van een Engelse rubberplantage-eigenaar in de omgeving van Singapore. In de eerste scène schiet zij in haar villa een man dood. Zelfverdediging. Duidelijke zaak. Maar dan komen er toch wat complicaties, te beginnen bij een brief die opduikt en die haar verhaal onderuithaalt. De censuur eiste destijds een ander einde, omdat een vrouw niet mocht wegkomen met moord en overspel.

Carol (Todd Haynes, 2015)
NPO 2, 22.40 uur

De getrouwde Carol (Cate Blanchett) valt in het New York van de jaren vijftig als een blok voor de jonge warenhuisverkoopster Therese (Rooney Mara). Sublieme romance naar Patricia Highsmiths roman The Price of Salt (1952), gevat in een ingetogen stijl die hoofdrolspeelster Blanchett mooi verwoordde: 'Een bijna bleke, spookachtige schaduw van wat er speelt in het, hopelijk, rijke gevoelsleven van de personages.'

Fruitvale Station (Ryan Coogler, 2013)
Zaterdag, Canvas, 23.15 uur

Wrang drama, gebaseerd op de geruchtmakende dood in 2009 van de 22-jarige Oscar Grant, die bij zijn arrestatie op een metrostation in Oakland werd getroffen door een politiekogel. Regisseur Coogler (Creed) blikt in zijn speelfilmdebuut terug op de laatste dag van Grant, een licht ontvlambare ex-gevangene, maar ook een lieve jongen die op het rechte pad wil blijven. Met een sterke hoofdrol van Michael B. Jordan (Wallace in The Wire).

Before we die
Canvas, 20.40 (afl.1), 21.40 (afl.2)

De Stockholmse detective Hanna Svensson staat zo aan de kant van de wet, dat ze eigenhandig haar zoon voor drugssmokkel de gevangenis in laat draaien. Als hij vrijkomt is het gedonder nog niet over, integendeel, nu ontvouwt zich een straffe Zweedse thriller met motorbendes en undercoveracties in 10 afleveringen.

Andere tijden: Het levenslied van de Koningin
NPO 2, 21.20 uur

Ze was de koningin van de smartlappen, 'ach vaderlief toe drink niet meer/ ik vroeg 't al zo menige keer.' Maar Mary Servaes, de Zangeres Zonder Naam, ontpopte zich in haar carrière ook als stem van de verdrukten, van zeehondenbaby's, hoeren en homo's. 'Beste vent hou gerust van je vriend/ En strijd voor je rechten/ Desnoods er voor vechten.'

Peter Pannekoek: zacht van binnen
NPO 3, 22.00 uur

De kaasschaaf als gynaecologisch instrument, slapen met ovenwanten aan, vrezen voor penisverlies, het universum van Peter Pannenkoek. Dit is de registratie van zijn soloshow Zacht van Binnen.

Peter Pannekoek Beeld anp
Peter PannekoekBeeld anp
Meer over