De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 4 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Salem's Lot (Tobe Hooper, 1979) Beeld
Salem's Lot (Tobe Hooper, 1979)Beeld

Hollands Hoop II
NPO 2, 20.25 uur

Fokke heeft een armoedige boerengemeenschap omgetoverd tot een welvarende mini-maatschappij door er een wietplantage te beginnen. Nu alleen zijn vrouw Machteld nog overhalen terug te komen naar het platteland.

3 Doc: Oasis Supersonic
NPO 3, 23.05 uur

Hoe kon een groepje schoffies uit Manchester binnen drie jaar uitgroeien tot dé rocksensatie van Europa? Humorvolle anekdotes en openhartige interviews met onder anderen Oasisbroers Liam en Noel en hun moeder Peggy geven antwoord op deze vraag. Zo succesvol als de broers lange tijd in de muziekwereld waren, zo stroef verliep hun onderlinge relatie. Het leverde hun moeder veel verdriet op en betekende uiteindelijk ook het einde van Oasis. Genoeg voer voor een spectaculaire film, die door deze krant al eens een 'droom van een rockdocumentaire' werd genoemd.

undefined

Mr. Smith Goes to Washington (Frank Capra, 1939)
Eén, 15.00 uur

De protagonisten van Frank Capra (1897-1991) komen vaak uit provinciestadjes, rondscharrelend tussen padvinders, melkmannen en omaatjes; aan die gezellige sfeer dankt hij de reputatie van sentimentalist. De gezelligheid houdt echter nooit lang stand. De held belandt in de kille wereld van markt en strijd, waar hij zich geconfronteerd ziet met geldwolven, mediamagnaten, paparazzi en corrupte politici. Zo ook in dit fraaie komische drama, waarin James Stewart een kersverse, idealistische senator speelt die ontdekt dat hij door diverse partijen als stroman wordt ingezet. Ach ja, de Amerikaanse politiek.

The Usual Suspects (Bryan Singer, 1995)
Veronica, 20.00 uur

In de haven van San Francisco ontploft een boot vol drugs en misdadigers. De FBI ondervraagt na afloop de enige overlevende, de kleine oplichter Verbal Kint - een rol waarvoor Kevin Spacey de Oscar voor beste bijrol kreeg. Zoals zijn bijnaam aangeeft, is Kint een groot verteller; de versie die hij van de gebeurtenissen geeft, is intrigerend, maar moeilijk te geloven. Is het de waarheid of een gecompliceerd alibi? Het verhaal dat hij in deze moderne klassieker vertelt, draait om de mysterieuze gangsterbaas Keyser Soze, die niemand ooit heeft gezien, maar voor wie iedereen doodsbang is.

Salem's Lot (Tobe Hooper, 1979)
SBS 9, 22.30 uur

Enkele jaren na zijn meesterwerk The Texas Chainsaw Massacre (1974) zette Tobe Hooper zijn tanden in Stephen Kings griezelroman Salem's Lot, waarin een groep vampiers gestaag het stadje uit de titel overneemt. Gemaakt als miniserie voor tv dus lang niet zo kwaadaardig of gruizig als Hoopers beste bioscoopfilms, maar niettemin sfeervol en bij vlagen behoorlijk eng. De aanvoerder van de bloedzuigers werd gemodelleerd naar de kale en lang getande Dracula-verschijning uit F.W. Murnaus klassieker Nosferatu (1922). Vanavond de eerste delen, volgende week de overige twee.

Miele (Valeria Golino, 2013)
NPO 2, 23.45 uur

Reizend door Italië biedt Irene (Jasmine Trinca) clandestiene stervensbegeleiding aan terminaal zieken: de euthanasiecocktail bereidt ze met een goedje dat eigenlijk voor honden is bedoeld en dat ze haalt in Mexicaanse apotheken. Dan roept Grimaldi, een oudere, charmante man haar hulp in, niet vanwege een slopende lichamelijke ziekte, maar omdat hij geen levenslust meer heeft. Irene verdraagt dat niet, ook om persoonlijke redenen, en wil Grimaldi per se op andere gedachten te brengen. In Miele, dat in Cannes 2013 werd bekroond, blijft de band tussen beiden stekelig, gelaagd en onvoorspelbaar; intussen blijven op de achtergrond grote vraagstukken spelen, over het recht op euthanasie, de gezondheidszorg in Italië en levensverantwoordelijkheid.

Meer over