De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 4 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Redactie
Alle deelnemers en Presentator tijdens de perspresentatie Wie is de Mol 2017. Beeld anp
Alle deelnemers en Presentator tijdens de perspresentatie Wie is de Mol 2017.Beeld anp

Wie is de mol?

NPO 1, 20.30 uur

Wie van de vier? Wie van de gehaaide spelers moest op het vliegtuig en welke drie bleven achter in Oregon? Met die vraag begint de een na laatste Wie is de mol? van dit seizoen. Vorige week keken 2,2 miljoen Molfans, nu vast nog meer.

De stille beving

Zaterdag, NPO 2, 20.20 uur

Aan het eind van Piet Hein van der Hoeks schrijnende documentaire over de Groningse aardbevingen doet de sloopkraan traag zijn werk. Bijna net zo traag als de boerderij van Annemarie en Albert en hun dochters aan het instorten was. De huisuil is al gestorven en Annemarie ook een beetje van binnen. Ze is vooral diep teleurgesteld in de overheid. 'Hoe de overheid met haar burgers omgaat, zal ik mijn leven lang niet meer kwijtraken.' Dan hebben we al gezien hoe het gezin werd geraakt door de bevingen. Weer een trilling, weer scheuren, de angst dat de slaapkamers van de meisjes instort, afscheid nemen van een geliefd huis waar generaties in gewoond hebben, het gedraai van de NAM, die in deze film uitblinkt in gierigheid, valse beloften, bureaucratie, intimidatie en machtsmisbruik.

Kooky (Jan Sverák, 2010)

Zaterdag, NPO 3, 15.30 uur

Magische, aandoenlijke én spannende poppenanimatiefilm van Tsjechische makelij, waarin het astmatische jongetje Ondra afscheid dient te nemen van zijn stoffige roze knuffel en daarop vol fantasie over deze Kooky aan het dromen slaat. Met digitaal gepolijst poppenspel, mooi camerawerk en een schilderachtige art direction schept regisseur Jan Sverák (Kolja, Empties) in Kooky een even charmante als ruwe sprookjeswereld. De plot is vooral een reeks spannende en grappige avonturen. De analoge creativiteit van de makers lijkt nauwelijks grenzen te kennen. Van bosbeestjes opgebouwd uit kastanjes en afval, overigens lang niet allemaal even schattig, tot de liefdevolle details van hun leefomgeving, het is allemaal even fraai en eigenzinnig. Uitgezonden in een uitstekende Nederlandse nasynchronisatie.

Intouchables (Olivier Nakache, Eric Toledano, 2011)

Zaterdag, Eén, 21.15 uur

De filmhuishit van 2012, dit vrolijke sprookje over een schatrijke, verlamde Fransman die een charismatische rouwdouw uit de banlieue inhuurt als persoonlijke verzorger. Bekritiseerd vanwege zijn behandeling van clichématige tegenstellingen (rijk-arm, blank-zwart) en daaruit voortkomend verbloemd/onbedoeld racisme, maar ontegenzeggelijk charmant in beeld gebracht. Dat alles gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, helpt wanneer de film op tenenkrommend terrein komt. Een Amerikaanse remake, met Bryan Cranston en Kevin Hart staat op de agenda van volgend jaar.

Die Wand (Julian Pölsler 2012)

Zaterdag, Canvas, 22.40 uur

De verbijstering van de heldin uit dit apocalyptische solodrama is begrijpelijk. Midden in de bergen komt ze vast te zitten achter een onzichtbare, ondoordringbare muur, met uitzicht op bossen, meren en gletsjers. Pölsler levert met de bewerking van Marlen Haushofers roman een tour de force een zinderende, beklemmende en toch ingetogen film.

Mean Streets (Martin Scorsese, 1973)

Zaterdag, BBC 2, 23.30 uur

Zoals veel van zijn films speelt ook in Martin Scorseses derde New York, de stad waar hij woont en werkt, een hoofdrol. Hij baseerde Mean Streets deels op zijn jeugdherinneringen en liet Robert De Niro en Harvey Keitel, twee acteurs die onder zijn leiding groot zouden worden, de boezemvrienden Johnnie Boy en Charlie spelen, die leven op straat en ruiken aan de misdaad. Scorsese maakte er een ongepolijste karakterstudie van waarin bespiegelingen over geloof, schuld en boete bepaald niet onder de oppervlakte blijven sudderen. Of zoals op een van de filmposters staat: 'You don't make up for your sins in church you do it in the streets.'

Meer over