service

De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 3 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Glenn Close in The Wife. Beeld NTR
Glenn Close in The Wife.Beeld NTR

De jonge Joan wordt in The Wife gespeeld door Glenn Close’s dochter Annie Starke.

A Song for Love: An Ape with an App

Een, 18.10 uur

Het liefdesleven van de gibbon draait om zang. Mannetjes en vrouwtjes kunnen elkaars gezang over grote afstand horen en vinden zo hun partners. In de natuurdocumentaire A Song for Love worden twee gibbons op de grens van China en Myanmar door een vallei van elkaar gescheiden. Ze horen elkaar, maar zonder een beetje hulp zullen ze nooit een partner vinden in dit uitgestrekte gebied. Popster Xingyu Lee uit Beijing en apenonderzoeker Peng-Fei Fan slaan de handen ineen om het koppeltje via een systeem van microfoons en speakers bij elkaar te brengen.

The Matrix Reloaded

Veronica, 20.00 uur

(Sciencefiction, Lana en Lilly Wachowski, 2003) Een dooltocht van twee uur en achttien minuten door diverse virtuele en andersoortige werkelijkheden, met actiescènes die nog beter zijn uitgevoerd dan die uit de eerste Matrix-film (1999). De plot – een mengsel van filosofie, bijbelse referenties, Griekse mythologie, sciencefiction en kungfu – laat te wensen over, maar desondanks biedt Reloaded hogeschoolvermaak. Hoogtepunt is een veertien minuten durende achtervolgingsscène, waarin de personages op een snelweg van auto naar auto springen en acrobatische gevechten uitvoeren boven op een rijdende vrachtwagen. Nog steeds indrukwekkend. Vanavond gevolgd door slotstuk The Matrix Revolutions.

Hugo Weaving (links) en Keanu Reeves in The Matrix Reloaded. Beeld Brunopress
Hugo Weaving (links) en Keanu Reeves in The Matrix Reloaded.Beeld Brunopress

Lego Masters Australië

RTL 4, 20.00 uur

Nog net wat leuker dan de sympathieke spelshow Lego Masters is de Australische variant van dit programma. De opzet is hetzelfde, maar de Australiërs gingen een jaar eerder van start en leggen de lat net wat hoger. De presentatie is in handen van de aartsmelige Hamish Blake, bijgestaan door jurylid Ryan McNaught, alias ‘The Brickman’. RTL 4 zendt vanaf vanavond het tweede Australische seizoen uit. Als eerste uitdaging moeten de deelnemers een eigen Legowereld bouwen, en in aflevering twee (21.30 uur) maken ze een explosieve scène uit een actiefilm.

Nu te zien!

NPO 2, 21.15 uur

Voordat gedecoreerd behang een fabrieksproduct werd, lieten mensen die het zich konden veroorloven hun kamers versieren met op behang geschilderde taferelen. Dit ambacht was een kunst op zich, vaak afgestemd op specifieke ruimten en de bewoners. In de tentoonstelling Ambacht aan de wand toont het West-Fries Museum monumentale handbeschilderde behangsels uit de 18de en 19de eeuw, maar ook hedendaagse behangschilderingen die de oude kunstvorm doen herleven. In Nu te zien! is Marc de Beyer in Hoorn voor een impressie van de expositie.

Radio 2 presenteert hiphop

NPO 2 Extra, 22.00 uur

Volgende week, 9, 10 en 11 juli, zou hiphopfestival Woo Hah plaatshebben op het evenemententerrein van safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Maar net als de editie van vorig jaar werd ook deze afgeblazen. Als pleistertje op de wonde besteedt het cultuurkanaal van de NPO vanavond ruim aandacht aan hiphop. Eerst presenteert Leo Blokhuis een programma over de geschiedenis van de muziekvorm die eind jaren zeventig in New York (Bronx) ontstond, toen dj's als Grandmaster Flash en DJ Kool Herc nieuwe muziekwegen begonnen te bewandelen. Daarna, om 23.00 uur, is er een terugblik op voorgaande edities van Woo Hah.

De Liefhebbers

NPO 3, 23.05 uur

(Drama, Anna van der Heide, 2019) Ze hebben allemaal hun kruisje, in de familie Liefhebber. En dan is er vooral de last die vader torst, de toparchitect-in-bijna-ruste Jan Liefhebber (Jeroen Krabbé). Zijn beginnende dementie valt niet langer te verbergen voor zijn omgeving. Deze ensemblefilm telt de nodige scènes waarin het komische en tragische fijn samenvallen. Wat doen we nu met vader?, vragen Jans kinderen zich af. Maar eigenlijk worstelen de door de jaren uiteen gegroeide gezinsleden met de vraag die er vlak onder bungelt: wat doen wij ook alweer met elkaar?

Jeroen Krabbé en Hadewych Minis in De Liefhebbers. Beeld Pief Weyman
Jeroen Krabbé en Hadewych Minis in De Liefhebbers.Beeld Pief Weyman

The Wife

NPO 2, 23.45 uur

(Drama, Björn Runge, 2017) ‘Zonder deze vrouw ben ik niets’, zegt schrijver Joe Castleman (Jonathan Pryce) in The Wife, met echtgenote Joan (een weergaloze Glenn Close) aan zijn zijde. We schrijven 1992, de schrijver heeft zojuist gehoord dat hij de Nobelprijs voor Literatuur ontvangt. En wat hij zegt, zegt hij niet voor niets. The Wife gaat over de verhouding tussen de hang naar roem en de noodzaak te creëren, en ook over een tijd waarin schrijvende vrouwen per definitie niet konden wedijveren met hun mannelijke collega’s. Close heerst over haar personage en dist een complex arsenaal aan gevoelens op, enkel met haar ogen. Die zijn waterig, maar spugen vuur.

Meer over