De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 27 mei

Detachment is een wonderlijk mengsel van afstandelijkheid en overgave, en Adrien Brody geeft de hoofdpersoon eenzelfde karakter mee. Bekijk het dit weekeinde op tv.

Ronnie Flex: 'Ik ben soms bang dat als ik echt ga doen wat ik zelf wil en ga experimenteren, dat ik dan minder luisteraars en followers krijg.' Beeld anp
Ronnie Flex: 'Ik ben soms bang dat als ik echt ga doen wat ik zelf wil en ga experimenteren, dat ik dan minder luisteraars en followers krijg.'Beeld anp

Ronnie Flex, alleen met iedereen/FunX Awards
Zaterdag, NPO 3, 21.20 uur
Is er leven na Drank & Drugs? Twee jaar geleden scoorde rapper en producer Ronnie Flex een monsterhit met goede vriend Lil Kleine. In de documentaire Alleen met iedereen is te zien hoe de meest gestreamde Nederlandse artiest van 2015 sleutelt aan zijn nieuwe album en hardop twijfelt: 'Ik ben soms bang dat als ik echt ga doen wat ik zelf wil en ga experimenteren, dat ik dan minder luisteraars en followers krijg.' Aansluitend een verslag van de uitreiking van de FunX Music Awards in Paradiso Amsterdam.

A Good Year (Ridley Scott, 2006)
Zaterdag, Eén, 21.25 uur

De in Engeland geboren Hollywoodregisseur Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Gladiator, Alien: Covenant) heeft een huis in de Provence. De liefde voor deze streek moet hem hebben verleid tot dit buitenbeentje in zijn oeuvre: A Good Year is een mierzoet drama waarin een Engelse beurshandelaar (Russell Crowe) Zuid-Frankrijk bezoekt omdat hij een wijnkasteel heeft geërfd. Natuurlijk is hij van plan dat zo snel mogelijk te verkopen, maar loopt het allemaal anders zodra hij voet zet op de wijnbodem. Marion Cotillard is de vrouw die hem over de streep trekt. Het heeft niets om het lijf, maar het verveelt geen moment, daarvoor is Scott te veel vakman.

Detachment (Tony Kaye, 2011)
Zaterdag, Canvas, 22.35 uur

Met onheilspellende voortekens is Detachment niet zuinig. Dus wanneer vervangend docent Henry Barthes in pak naar zijn nieuwe school loopt, weet je dat alle orde zal verdwijnen. Voor zover er van orde sprake is: regisseur Kaye (American History X) schetst de school als een slagveld. Barthes lijkt onwankelbaar. Rustig en streng temt hij elke probleemklas. Al net zo gereserveerd benadert hij zijn privéleven - van de verzorging van zijn demente grootvader tot het tienerhoertje Erica dat zich als een katje aan hem hecht. Waarom legt Barthes zo'n slot op zijn gevoelsleven, en hoe lang houdt hij dat nog vol? Net als hij is de film een wonderlijk mengsel van afstandelijkheid en totale overgave, met hoofdrolspeler Adrien Brody als anker: alleen al de bijna fysieke kracht waarmee hij de emoties van zijn personage afwisselend beteugelt en tot uitbarsting brengt, maakt Detachment tot een ontluisterende ervaring.

Le passé (Asghar Farhadi, 2013)
Zaterdag, NPO 2, 23.30 uur

Opvolger van het gelauwerde echtscheidingsdrama A Separation, waarmee de Iraanse cineast Asghar Farhadi in 2012 een Oscar won. Le Passé is een knap vertelde en feilloos geacteerde ingewikkelde liefdesgeschiedenis. De Française Marie en de Iraniër Ahmad vormen een gewezen stel dat vier jaar na hun relatiebreuk (toen hij terugkeerde naar Teheran) in goede harmonie hoopt te scheiden. Alleen heeft Marie nu een nieuwe relatie, waardoor mede door Ahmads komst de zaken toch op scherp komen te staan.

Meer over