De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 26 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

null Beeld
Beeld

Marty (Delbert Mann, 1955)
Zaterdag, Eén, 15.30 uur

Eenvoudige, ontroerende film die naar verluidt ooit begon als niet meer dan een project om belastingaftrek mee te genereren. Dat klinkt niet eens ongeloofwaardig als je bedenkt dat het een in zwart-wit gedraaide verfilming is van een tv-drama, gemaakt in een tijd dat Hollywood dacht dat groots spektakel nodig was om te kunnen overleven in het televisietijdperk. En dan gaat het ook nog over een gewone man die weinig bijzondere dingen doet: de dertiger Marty die bij zijn moeder woont en droomt van een vrouw en een eigen slagerij. Goed voor de Gouden Palm in Cannes en vier Oscars.

Prometheus (Ridley Scott, 2012)
Zaterdag, RTL 5, 22.45 uur

Volbloed Alien-prequel, deze terugkeer naar het sciencefictiongenre van Ridley Scott, die hier zijn zelfgebaande paden opnieuw betreedt. Inclusief dragende bijrol voor de welbekende slijmerige parasitaire wezens die mensen binnendringen langs hun lichaamsopeningen en eitjes achterlaten die het gastlichaam opensplijten. De film zit vol rechtstreekse verwijzingen naar het origineel, maar wil ook meer zijn: een filosofisch en religieus getint actiedrama, niet uitsluitend ruimtehorror. Volgend jaar verschijnt de opvolger, Alien: Covenant, in de bioscopen.

La délicatesse (Stéphane en David Foenkinos, 2011)
Zaterdag, NPO 2, 23.20 uur

Drie jaar geleden overleed haar kersverse echtgenoot bij een ongeluk. Sindsdien heeft Nathalie (Audrey Tautou) zich op haar werk gestort. Heel wat mannen hebben een oogje op haar, maar het is uitgerekend de onaantrekkelijke Zweed Markus die haar interesse wekt. Wat begint als een tragisch drama verandert langzaam in een komedie, waarna er vrijwel ongemerkt weer een serieuze romance aan wordt toegevoegd. Dat het daarbij niet om de meest voor de hand liggende combinatie gaat, is een van de aardige verrassingen van de film. La délicatesse, naar David Foenkinos' eigen roman, houdt het midden tussen mild absurdisme en oprechte betrokkenheid bij de personages.

Colin Quinn: The New York Story
Te zien op Netflix

De 57-jarige standup comedian Colin Quinn is misschien niet heel bekend, maar hij staat hoog aangeschreven binnen de New Yorkse comedywereld en speelde bijrolletjes in de HBO-serie Girls en de film Trainwreck. Collega's als Amy Schumer en Jerry Seinfeld lopen met hem weg, en wie zijn nieuwe Netflix-special The New York Story bekijkt snapt al na enkele minuten waarom. In razend tempo jaagt de in Park Slope, Brooklyn geboren en getogen Quinn de complete geschiedenis van New York City er doorheen.

Hierbij stipt hij de komst van diverse bevolkingsgroepen aan, van de Nederlanders begin zeventiende eeuw tot de Haïtianen en Jamaicanen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Bij elke subcultuur heeft Quinn zeer treffende en hilarische typeringen verzameld. Vooroordelen worden hierbij totaal niet geschuwd, maar bij Quinn zijn ze in goede handen.

Top 2000: The Untold Stories
Zaterdag, NPO 3, 23.05 uur

Aan de vooravond van het vijftiende Top 2000-seizoen gooit Leo Blokhuis de archieven open en toont hij niet gebruikte fragmenten uit de vele mini-muziekdocu's die er gemaakt zijn. In de eerste aflevering vertelt David Crosby over de totstandkoming van Crosby, Stills, Nash & Young. Rocker Iggy Pop blikt terug op zijn ontmoeting met David Bowie die zijn grootste hit Lust for life schreef en produceerde.

Meer over