De Volkskrant tv-selectie voor zaterdag 25 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit moet u vandaag zien.

Kevin Toma
Prinses Merida in Brave. Beeld
Prinses Merida in Brave.Beeld

Koot en Bie zetten de pruimen op sap
Zaterdag, NPO 2, 22.40 uur

Het is inmiddels traditie: in de Boekenweek kiezen Koot en Bie de beste fragmenten uit hun archief over het thema van dit jaar. Het onderwerp van de Week is verboden vruchten, dus dat wordt een heet avondje met de Vieze Man, en zijn sexy abriposter, I wanna fuck you door mr. Pieter van Vollenhove achter de piano en Maison Pretty Boy 'voor al uw dameswensen' met Jacobse en van Es.

WK-kwalificatie: Bulgarije Nederland
Zaterdag, NPO 1, 20.25 uur

Wil Oranje aansluiting houden met koploper Frankrijk, dan moet er gewonnen worden van nummer 4 uit de poule, Bulgarije. Arjen Robben is erbij (licht-geblesseerd), net als bijna-Europees-topscoorder Bas Dost.

You Can't Take it With You (Frank Capra, 1938)
Zaterdag, Eén, 15.30 uur

Romantische komedie van specialist Capra. Alice Sycamore (Jean Arthur) en Tony Kirby (James Stewart) willen elkaar, ondanks hun verschillende achtergronden. En dan gaat het ook nog eens om een typisch Capraëske strijd van de gewone (nou ja, gewone) man tegen het Grote geld, als de prettig gestoorde familie van Alice zich tegen de bouwprojecten van Tony's vader (Edward Arnold) verzet. Zoals in wel méér Capra-families loopt er bij de Sycamores vrijwel geen normaal mens rond, wat soms voor geforceerd komisch gedoe zorgt maar nog vaker de boel op een fijn doorgedraaide manier doet sprankelen.

Arjen Robben op de training in aanloop naar de wedstrijd tegen Bulgarije. Beeld anp
Arjen Robben op de training in aanloop naar de wedstrijd tegen Bulgarije.Beeld anp

Brave (Mark Andrews, 2012)
Zaterdag, BBC 1, 16.45 uur

Prinses Merida, dochter van de Schotse koningin Elinor, ziet haar prinsessenkeurslijf helemaal niet zitten. 'Ik wil niet trouwen', zegt ze met sappig Schots accent, maar 'single blijven en mijn haar laten golven in de wind terwijl ik door de vallei rijd en pijlen afschiet naar de zonsondergang'. Zo komt Brave, de eerste film van animatiestudio Pixar met een meisje in de hoofdrol, meer dan ooit op het terrein van moederbedrijf Disney. Een sprankelend geanimeerd en liefdevol gemaakt sprookje met zang en dans is het, met een stevige moraal die net als Merida's vurige krullenbol in vrijwel elke scène de kop opsteekt. Brave is op zijn best wanneer de focus duidelijk op Merida's emancipatiedrift blijft en daar vooral beelden en weinig woorden aan besteedt.

Primal Fear (Gregory Hoblit, 1996)
Zaterdag, RTL 8, 00.15 uur

Dé waarheid bestaat niet en iedereen is onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen. Het zijn open deuren waarmee de gewiekste, publiciteitsgeile advocaat Martin Vail (Richard Gere) behoorlijk goed carrière heeft weten te maken. In Primal Fear stuit Vail op de grenzen van zijn principes, wanneer hij de verdediging op zich neemt van van de van moord verdachte misdienaar Aaron Stampler (Edward Norton). Wat een aardige rechtbankthriller lijkt, ontpopt zich steeds meer als een subtiel, film noirachtig portret van Vail: een man die met genoeg whisky achter de kiezen precies weet hoe het leven juridisch en moreel in elkaar zit, maar het onderspit delft als de waarheid inderdaad niet blijkt te bestaan.

Meer over